2022. 07. 20.

Prospex 1982 Hybrid Diver’s 40th Anniversary “Arnie” - Megígérte, visszatért

A Seiko és a filmipar ezer szállal kötődik egymáshoz. A legnagyobb nevek a Seiko kínálatából gyakran tűntek fel a legnagyobb nevek csuklóján Hollywood-ban. Ezek közül az egyik legismertebb az “Arnie” néven becézett első Seiko Hybrid Diver modell volt, melyet Arnold Schwarzenegger a filmjeiben és a mindennapokban is viselt, ennek a modellnek a 40 évvel ezelőtti megjelenésének állít méltó emléket a most érkező három újdonság.

Seiko Arnie - honnan ered a név?

Az egyik legnagyobb név volt már a nyolcvanas években is az akciófilmek hollywoodi világában Arnold Schwarzenegger, a testépítés sokszoros világbajnoka, Mr Universe és Mr Olympia címekkel és olyan kasszasikerekkel, mint a Commando vagy a Predator - és ezekben a mozikban éppen egy Seiko modellt viselt, ez volt az első Seiko Hybrid Diver, a H558.

Hybrid diver Arnie

A rajongóknak több sem kellett, az óra (és valamennyi további változata) megkapta az “Arnie” becenevet, amelyet a mai napig büszkén visel.

Az 1982-es bemutatkozásától a kilencvenes évek elejéig gyártott óra különleges darab volt a maga idejében, 150 méteres vízállósága akkoriban magas értéknek számított, a méretével szintén kitűnt az átlagos órák kközül, és a “hybrid diver” elnevezését sem véletlenül kapta, a kvarc szerkezete egyszerre jelenítette meg analóg és digitális módon is az időt, ezzel adva egyedi megjelenést a számlapon felül elhelyezett digitális LCD kijelzővel.

Érdekesség, hogy az eredeti modell még James Bond csuklóján is feltűnik az 1985-ös View to kill moziban, amelyben egyébként a klasszikus 007-es, Roger Moore más Seiko kvarc kronográf órát is visel. A filmben az “Arnie” a párizsi jelenetben, az Eiffel-toronynál tűnik fel Bond csuklóján, még ha rövid időre is.

Prospex 1982 Hybrid Diver’s 40th Anniversary “Arnie” - új idők, új modellek a régi stílusban

2022-ben újult erővel tért vissza a legendás darab, és rögtön három változatban is, hogy minden rajongó megtalálja a kedvencét.

Hybrid diver Arnie

A három újdonság ugyanazt a “Tuna” néven ismert tokformát viseli, amely annyira kedvelt a Seiko búvárórák között, ennek a neve szintén a Seiko rajongóktól érkezett, és a tonhalkonzerv formára utal. A jellegzetes stílus egy robosztus, nagy méretű búvárórát takar, amelynek leginkább szembetűnő eleme a tokot körülölelő, csavarokkal rögzített fém védő elem, elpusztíthatatlan érzést adva az órának.

Ezt erősítik a szintén nagyméretű, menetzárral biztosított gombok, amelyeket vizes kézzel is kényelmesen lehet használni, és a design szempontjából is fontos a megjelenésük.

Az órák mérete illik a megjelenésükhöz, a 46.9 mm-es átmérő és a 14.2 mm-es vastagság a legnagyobbak közé sorolja az új Prospex 1982 Hybrid Diver’s “Arnie” modelleket. A három újdonság közül kettő fémszíjjal, egy pedig szilikon szíjjal érkezik, valamennyi Hardlex óraüveget kapott, és a Seiko búváróráihoz illő diver’s 200m vízállóságot, amely megfelel az ISO szabványnak is.

Új modellek új kaliberrel, érkezik a H855 Solar extra “Dive mode” búvár funkciókkal

A most érkező új darabokkal egy teljesen új kalibert is bemutat a gyár, a H855 Solar szerkezetet, amely egy kicsit elkezdi elmosni a határokat a búvárórák és a búvárkomputerek között a “Dive mode” névre keresztelt funkcióival.

Hybrid diver Arnie

Az első modellekhez képest a digitális kijelző a számlap alsó felére költözött, így első pillantásra könnyen megkülönböztethető az újdonság. A legfontosabb funkciója azonban nem ez, és még csak nem is a Solar (fénnyel működtetett) tulajdonsága.

Az új Seiko H855 kaliber ugyanis olyan funkciókat kapott, amelyek eddig jellemzően a búvárkomputerek sajátjai voltak.

A szerkezet képes 80 méteres mélységmérésre, és ezt olyan módon teszi, hogy a merüléskor 1.6 méteres mélységben automatikusan elkezdi a mérést, majd emelkedéskor 1.5 méter elérésekor leállítja azt, és egy log fájlba rögzíti a mélység és időpont adatokat, amelyből 100 különböző mérést képes eltárolni.

A mérésen kívül egy fontos funkciót is kapott, amelynek a segítségével figyelmezteti a búvárt a túl gyors emelkedésre (ez komoly egészségi problémákat okozhat, így valóban fontos tudni róla, ha a tempó túl gyors).

Hybrid diver Arnie

A solar szerkezet a fény erejével működik, ami nem csak a napfényt jelenti, mivel olyan hatékonysággal képes felhasználni töltésre a beérkező fényt, hogy kisebb mesterséges fényforrások energiáját is tudja hasznosítani - de természetesen a napfény erejével semmi nem vetekedhet.

További funkcióként a másodpercmutatót használva 1/100 másodperces pontosságú kronográfként is használható az óra sportidőmérésre, ennek érdekessége, hogy 100(!) órás mérésre is képes, és nem elhanyagolható tény a hőmérséklet mérés sem, amelyet szintén megjelenít a megvilágítható digitális kijelzőjén.

Seiko Prospex SNJ033

Az SNJ033P1 modell megjelenése a mai szemmel nézve egy igazi búváróra, nemesacél tokkal és fémszíjjal, ám ez az első olyan “Arnie” modell, amely nem fekete színben készült, így valóban hiánypótló darab.

Hybrid diver Arnie

Megjelenése klasszikus, a nemesacél tok és a fekete számlap a jól ismert búváróra designt követő számlappal gyors sikerre számíthat. Érdekes színfolt a gombok színes megjelölése, amely a funkcióikat segít megkülönböztetni.

Seiko Prospex SNJ035

Az SNJ035P1 modell egy érdekes elegye az új és a régi modelleknek stílusában, a tok részben fekete PVD bevonatot kapott, nem teljes egészében fekete, és extra erős szilikon szíjjal érkezik, mint az eredeti modellek. A szilikon szíj miatt a súlya ezzel a mérettel is mindössze 118 gramm, ami egy kényelmesen viselhető mindennapi óra sajátja.

Hybrid diver Arnie

Az SNJ035P1 modell a PADI búvároktató szövetséggel közös projekt keretein belül készült, így a jellegzetes kék szín a logó mellett a búvárlünettán és a mutatón is feltűnik, a számlap pedig szintén a PADI logó földgömb mintázatát kapta.

Seiko Prospex SNJ037 limited edition

A három modell között az SNJ037P1 modell idézi leginkább a klasszikus elődjét, a teljesen fekete színe szinte megegyezik a 40 évvel ezelőtti darabbal. Ez persze nem véletlen, az óra egy 4000 darabos limitált kiadású modell, amely a Prospex 1982 Hybrid Diver’s 40th Anniversary “Arnie” nevet viselve az eredeti kiadás előtti tisztelgése a gyárnak.

Hybrid diver Arnie

Prospex Hybrid Diver SNJ033 SNJ035 SNJ037 technikai adatok

SNJ033 SNJ035 SNJ037
Kaliber H855 H855 H855
Járástartalék  6 hónap 6 hónap 6 hónap
Tok átmérő 46.9 mm 46.9 mm 46.9 mm
Tok vastagság 14.2 mm 14.2 mm 14.2 mm
Tok anyaga nemesacél nemesacél nemesacél
Szíj anyaga nemesacél szilikon nemesacél
Óraüveg Hardlex kristály Hardlex kristály Hardlex kristály
Vízállóság diver’s 200m diver’s 200m diver’s 200m

 

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK