2021. 05. 11.

Seiko Prospex Save The Ocean Manta Ray modellek - lenyűgöző részletek

A Seiko neve elválaszthatatlanul összeforrt a búvárórákkal. A több, mint 55 éve kezdődött kapcsolat a mai napig gyümölcsöző, és minden évben születnek belőle olyan modellek, melyekről érdemes beszélni. A Save The Ocean sorozat Manta Ray névre hallgató darabjai is ezek közé tartoznak, és az ördög ezúttal is a részletekben lakozik.

A Seiko Prospex és a Save The Ocean sorozat titka

A Seiko 2018 nyarán indította útjára a Save The Ocean projektet, melyet az óceánok élővilágának kutatására, megismerésére és végső soron a megmentésére hozott létre.

A társa ebben a nemes feladatban nem volt más, mint az a Fabien Cousteau, aki legendás nagyapja, a nyolcvanas évek tengerkutatóinak legnagyobbika, Jacques Cousteau mellett szívta magába az óceánok élővilágának szeretetét.

Fabien Cousteu és az általa alapított “ Fabien Cousteau Ocean Learning Center” a tudomány és az óceánok világa között közvetít, segít megérteni ezt a titokzatos világot, és azon dolgozik, hogy megóvja annak lakóit a jövőnek.

Az együttműködésről korábban már írtunk, itt olvashatsz róla részletesen.

A Seiko természetesen a Prospex kollekción belül alakított ki egy sorozatot a Save The Ocean modelleknek, a búvárórák különleges kiadásai minden elemükben, de főként a számlapjaikkal jelenítik meg a tengerek legismertebb élőlényeit, legyen az egy kék bálna, a nagy fehér cápa, vagy mint a legújabb modelleknél, az atlanti ördögrája.

Manta Ray, avagy az atlanti ördögrája, a szelíd óriás

A Save The Ocean modellek első sorozatának számlapja a legnagyobb tengeri élőlény, a kék bálna bőrének különleges barázdáit adta vissza. A következő modellek a nagy fehér cápát rejtették számlapjukon és mutatóik kialakításában, és most ismét egy különleges élőlény került az új modellek számlapjaira, az atlanti ördögrája, vagy angolban a Manta Ray.

Nem mindennapi élőlény, a hossza 3-5 méter, az úszóinak (melyek szárnyakra emlékeztetnek) fesztávolsága pedig elérheti a 9 méter is - gigantikus rájafaj, a kifejlett példányok súlya 1,2-1,4 tonna.

Ennek ellenére békésen éli életét, planktonokkal, rákokkal táplálkozik, és soha nem támad emberre, pedig a partok közelében éppúgy megtalálható, mint a nyílt óceánokban.

Ezt a fenséges állatot jelenítik meg a Save The Ocean Manta Ray modellek, és hogy érdekesebb legyen a sorozat, típustól függően három vagy négy ördögrája is úszhat a számlapokon.

Save The Ocean Manta Ray

SRPE33 és SRPE39 Save The Ocean Manta Ray Special edition - egy teknős és egy szamuráj

A különleges kiadás két nagy névvel érkezett, a Seiko búvárórák két legendás darabja kapott ördögrájás számlapot elsőként.

A Seiko Prospex SRPE33 modell, vagy ahogy a rajongók ismerik a “King Samurai” egy valódi búváróra ikon egyik legújabb darabja.

A Samurai modellek népszerűsége megjelenésük óta töretlen, és ez nem véletlen. A nevüket az egyedi tokformájuknak köszönhetik, melyet mintha szamurájkarddal szabtak volna - egyenes síkokkal határolt forma, sportosan nagy, mégis kényelmesen hordható méretekkel.

A legjobb darabokon is mindig lehet finomítani, így a Samurai modellek között is megjelentek a zafír kristály óraüveges darabok nagyítóval a dátumablak felett és kerámiabetétes búvárlünettával, így a hosszantartó karcmentes szépségük is garantált.

Seiko Prospex Manta Ray

SRPE33 

A Prospex SRPE39 modell is ismerős lehet valahonnan - akár a filmvásznakról is, hiszen a “King Turtle” becenéven emlegetett darab őse az első Seiko búvárórák egyike volt, és rendszeresen felbukkant a legnagyobb színészek csuklóján.

A “King” jelző itt is azt jelenti, amit a Samurai modelleknél - a zafír kristály óraüveg a nagyítóval és a kerámia lünettabetét emeli a kiadás rangját.

SRPE39 

Mindkét modell mechanikus automata kalibert kapott, az egyetlen különbség a dátum illetve a naptár megjelenítésében van. A Samurai modelleknél, ahogyan megszoktuk már a 4R35 szerkezet dolgozik, ez a pontos idő mellett dátum komplikációt kapott, a Turtle modellekben pedig a 4R36 szerkezet, amely a naptár komplikációjával a hónap és a hét napját is megjeleníti.

A Save The Ocean Manta Ray modellek  legkülönlegesebb része persze a számlap, melyen a kékből szinte feketébe hajló, óceánokat idéző színek mellett az atlanti ördögráják egy csapatát is megtaláljuk - érdemes is alaposabban megnézni a számlapot, mert a textúrája nem hétköznapi látvány.

SRPF77 és SRPF79, a Save The Ocean Dark Manta Ray Special edition modellek

A különlegességek sora még fokozható volt, így 2021-ben megérkeztek a Manta Ray modellek legújabb darabjai, a Save The Ocean Dark Manta Ray órák.

Save The Ocean Manta Ray

A “Dark” jelző itt valóban arra utal, hogy ezeknek az óráknak a színvilága sötétebb az első Manta Ray sorozattól, a fényviszonyoktól függően a sötétkéktől szinte a feketébe hajló színük az esti tengerekben úszkáló rájacsapatot hozzák el.

Amiben a számlap színén és a ráják számán kívül még különbözik ez a kiadás, az az óraszíj. Az első modellek csak fémszíjjal érkeztek, a Save The Ocean Dark Manta Ray órái pedig sötétkék szilikon szíjjal, amely télen-nyáron kényelmes viselet, és a vizet is szereti, ami búváróránál komoly szempont.

SRPF77

Seiko Prospex Manta Ray

SRPF79

A búváróra megnevezés ezeknél a modelleknél valódi értékeket takar, a Prospex kollekció tagjaiként az ISO minősítésnek megfelelő diver’s 200m vízállósággal rendelkeznek, így valódi vizes kalandokban is részt vehetünk velük.

 Scuba diver exploring the underwater caves and caverns.[/caption]

Seiko Prospex Save The Ocean (Dark) Manta Ray technikai adatok

  • 4R35 mechanikus automata kaliber (SRPE33/SRPF79)
  • 4R36 mechanikus automata kaliber (SRPE39/SRPF77)
  • 41 óra járástartalék
  • zafír kristály óraüveg nagyítóval a dátumablak felett
  • nemesacél tok és szíj (SRPE33/SRPE39)
  • szilikon szíj (SRPF77/SRPF79)
  • diver’s 200m ISO minősítésnek megfelelő vízállóság
  • tok átmérő 43.8 / 45 mm (Samurai/Turtle modellek)
  • tok vastagság 13 mm

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK