2017. 05. 17.

Michelisz Norbi és a Seiko – japán szív, japán technika

Michelisz Norbit, mindenki Norbiját, az Ötöst nem kell bemutatni. Az egyik legnépszerűbb magyar sportoló, privát WTCC világbajnokunk, aki minden sikere mellett meg tudott maradni emberinek és szerethetőnek. Nem véletlen a hatalmas hazai rajongótábora, a Hungaroringen futott versenynapjain könnyen libabőrös leszel, amikor Norbi a célegyenesbe fordul, és hihetetlen szeretettel, egy torokból üvölti több ezer ember a lelátón: Noooorbiiii!!!

A japán kapcsolat – mindig a lehető legpontosabban

Norbi élete két fő részre osztható: vagy a versenypályán dolgozik a csapatával, tesztelnek, beállítanak, finomítanak és futamot nyernek, vagy utazik. Sokat és sokfelé, legyen szó akár egy rövid látogatásra a szülői házban, vagy éppen úton Japánba a következő futamra egy repülőn ülve.

A WTCC (World Touring Car Championship, vagyis Túraautó világbajnokság) a kilencvenes évek eleje óta kerül megrendezésre, idén már 10 versenypályán rendezik meg a világ minden táján. Michelisz Norbi első magyar versenyzőként 2010-ben indult először, akkor még A Zengő-Dension színeiben, és 2012-ben már megnyerte a független bajnokságot és a legfontosabb, a magyarországi futamot is. 2013-ban ült Hondába a Zengő Motorsport csapatával, majd sikereit és tehetségét látva 2016-ban a Honda gyári csapata szavazott neki bizalmat, megérdemelten.

Egy közös van azonban a sportban és az utazásban: mindig és minden körülmények között pontosnak kell lennie. Hajszálpontosnak, vagy ha lehet még egy kicsit pontosabbnak is. Ahogy Norbi mondani szokta, neki a legfontosabb „a precizitás a pályán és azon kívül is”. Maximalista típus, és ez kell ahhoz, hogy futamról futamra büszkék lehessünk rá. Norbi életében fontos helyet tölt be Japán, több szállal kapcsolódik ehhez a távol-keleti ezeréves kultúrához. Sikereit az elmúlt években egy Honda volánja mögött érte el, majd 2016-ban már a Honda gyári pilótájaként is megszerezte az első futagyőzelmét a „hazai” pályán, Japánban.

Michelisz Norbi és a Seiko – világraszóló kapcsolat

A Seiko magyarországi képviselete figyelemmel kísérte Norbi sikereit, és 2014-ben felajánlotta támogatását. A kapcsolat azóta is tart, és ennek keretein belül az egyik sikermodellt, a Seiko Astron GPS óráját viseli Norbink már évek óta, nagy megelégedéssel. Ha valakinek, neki igazán szüksége is van az Astron különleges GPS alapú technológiájára. Évente 10-12 különböző versenyhelyszínre kell repülnie, a világ egyik végéből (szó szerint) a másikba.

Több száz alkalommal lép ilyenkor át időzónákat. és egy 18-20 órás repülőút után ember kell legyen a talpán, aki tudja, mekkora az időeltérés az otthonihoz képest, és hogyan is kellene beállítani az óráját, ha reggel nem szeretné lekésni az edzést…

Astron – az első kvarcórától a GPS technológiáig 40 év alatt

A Seiko igazán sokat tett a kvarcórákért. Miután 1969 karácsonyán bemutatta a világ első kvarc szerkezetes karóráját, példát mutatott az iparnak, és mindenki számára elérhetővé és szabaddá tette a szabadalmat, ezáltal a technológia használatát. Ezáltal lefektette az alapjait a világon a mai napig használt népszerű kvarc óraszerkezetnek, melyek (látszólagos) egyszerűségüknek és a mechanikus órákhoz képest jóval nagyobb pontosságuknak köszönhetően hamar tartós népszerűségre tettek szert.

A kvarcóra lelke a rezgésszámot stabilan meghatározó kvarckristály. Ennek a saját frekvenciája, mely egy alapvető fizikai tulajdonsága (vagyis nem változik meg) szabályozza az oszcillátort, mely a folyamatosan rezgő kristály pontosan 32768 Hz-es (vagyis 215Hz) rezgésszámát osztja le az óraműnek. Az óramű pedig egy másodperces közönként jelzi a változást, vagy a mutatót léptetve, vagy a digitális kijelző számait váltva. A prémium kvarcórák (mert ezekből is van prémium kategória) különböző megoldásokkal tudják növelni a pontosságot. A környezeti hőmérsékletet is figyelni képes ún. hőkompenzált kvarc szerkezetek a pontosságot leginkább befolyásoló hőmérsékletváltozások függvényében korrigálják a járást, a rádióvezérelt típusok pedig egy központi, atomóráról vezérelt rádójellel pontosítják magukat napi szinten, automatikusan.

A Seiko Astron GPS a kvarcóra szerkezetek csúcsát képviseli. Nem csak a rendkívüli pontossága, hanem az a speciális tulajdonsága is teszi „csúcsragadozóvá”, hogy kommunikálni képes a civil helymeghatározásra létrehozott GPS műholdakkal, melyek a pozíciójukon kívül a (GMT) pontos időt is sugározzák. Ezekből az adatokból, vagyis az óra pozíciójából, melyet a műholdak jeleiből számít ki és a pontos GMT időből számolja ki, az adott pillanatban a Földnek azon a pontján, ahol éppen tartózkodunk, mennyi a pontos idő, és mindezt egy gombnyomásra, pillanatok alatt teszi.

Astron 2016 limited edition – Michelisz Norbi választása

És társa az idei évtől, hiszen Norbi nemrég vette át a Seiko Magyarország által felajánlott Astron típust, az új 8X22 kaliberrel készülő limitált kiadású óráját.
Kedves kis kiegészítése Norbi órája történetének, hogy Ő inkább a bőrszíjas típusokat kedveli, így az átadáson rögtön meg is kérte a szervizt, hogy ha lehetséges cseréljék le a titán-kerámia szíjat a bőrre, amit természetesen azonnal meg is tettünk neki. Az óra különleges kivitel, gyöngyház számlappal készül, és ennek ellenére tökéletes működik mind a solar technológiás, fény általi töltődés, mind a GPS vétel a számlap alatt megbújó körantennával (ennek a lényege az, hogy a körantenna a régebbi lapantennákkal ellentétben bármely pozícióban képes venni a GPS jeleket). A fekete bevonat és az éjszakai égbolt derengését idéző gyöngyház számlap sejtelmes és előkelő is egyszerre, mindkét szíja és a tok is ezt a színt viseli. A különleges, kopásálló fekete kerámia és titán ötvözet egyszerre teszi robosztussá és könnyeddé is az órát.

Seiko Astron GPS Solar Limited Edition 2016

SSE091J1

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK