2019. 03. 31.

Presage Arita porcelán számlapok – tisztelet a tradícióknak

A Seiko Presage kollekciója a tradicionális technológiák tiszteletére épülve jelent meg, és megjelenése óta minden darabja kifejezi a maga módján az ősi japán technológiák iránti odaadását. A 2019-es bázeli kiállításon bemutatkozó sorozat darabjai a porcelánkészítés nemes hagyományának állítanak méltó emléket úgy, hogy egyben a legmodernebb szintre is emelik azt.

Seiko Presage a hagyományok útján

A globális megjelenése óta eltelt néhány év alatt a Seiko Presage sorozata elhozta az órák világába a legszebb japán kézműves technikákat számlapjain. Az Urushi lakkozástól a zománcozáson át a 2018-ban érkezett Byakudan modellel olyan színfoltok érkezhettek az órák világába, melyek eddig szinte ismeretlenek voltak.

A 2019-es évben egy teljesen új sorozat készült, amely a japán porcelángyártás előtt tiszteleg, melynek több évszázados hagyománya van a szigetországban. Arita városa, a tradicionális porcelángyártás fellegvára ad otthont annak a műhelynek, ahol a Seiko Presage két újonnan bemutatott modelljének különleges számlapjai készültek el.

Arita porcelán - minőségi alapanyagok és négy évszázad tapasztalata

Arita a harmadik legnagyobb japán szigeten fekvő kisváros, mely a XVII. század óta a minőségi porcelángyártásáról ismert. A művészi módon készített és díszített darabok hamar ismertté és kedveltté váltak Japánban, majd a XIX. századtól az egész világ megismerhette, mint az „Imari porcelánt”, a kikötő után, ahonnan útjukra indultak a kereskedők.

Egyértelmű választás volt hát az új Presage modellek számlapjához az egyik legrégebbi aritai porcelán manufaktúra, mint gyártó. Hiroyuki Hashiguchi műhelye, mely 1830 óta készíti a porcelán termékeit, a Presage csapatával kezdte meg az új számlap fejlesztését évekkel ezelőtt.

Seiko Presage porcelán számlapos modellek a legmodernebb anyagból

Bár a technológia évszázados, az óra számlapként történő felhasználása a porcelánnak nem hétköznapi feltételeket támasztott az alapanyaggal szemben.

Éppen ezért volt szükség az éveken át tartó kísérletekre és folyamatos fejlesztésre, míg végül elkészült a tökéletes alapanyag. A legmodernebb összetétele garantálja a tartósságát és a hosszú évtizedeken át tartó szépségét is, mely mechanikai szilárdsággal párosulva tette lehetővé azt, hogy az új Presage modellek számlapja készülhessen belőle.

A számlapok készítése összetett folyamat, mely felkészültséget, türelmet és némi művészi hajlamot is kíván. Először egy méretpontos formát kell készíteni a különböző modellekhez, hiszen például a járástartalék-kijelzős típusnál külön helyet kell kialakítani a kijelző mutatójának is. A számlapokat ezután szárítják, majd 1.300 fokos kemencében kiégetik, így elnyeri a keménységét és a jellegzetes fehér színét is egyben. A porcelán mester és munkatársai ezután kézzel, egyenként viszik fel a speciális mázat a felületekre, majd újra a kemencékben kerülnek a számlapok, és elnyerik a jellegzetes, finomam kékes árnyalatban játszó fényüket is.

A számlapokat ezután lézer technológiával vágják ki ott, ahol a mutatók miatt szükséges, és ismételt hevítéssel érik el a vágott felületek tökéletesen sima végső megjelenését.

Két új Seiko Presage modell és egy új kaliber

Seiko Presage "Arita porcelán" SPB093

A két újdonság különböző szerkezeteket kapott, mindkettő a felső kategóriás 6R sorozat tagja. A Seiko Presage SPB093 modell 6R27 kaliberrel érkezik, mely 6 óránál dátumkijelzéssel és 9 óránál járástartalék-kijelzéssel lett ellátva. A Seiko Presage SPB095 modell új kalibert is mutat be, ez a 6R35 szerkezet, mely lenyűgöző 70 órás járástartalékkal nyújt többet az átlagos szerkezeteknél.

Seiko Presage "Arita porcelán" SPB095

Mindkét új Presage modell duplán domború zafír kristály óraüveggel és üveg hátlappal érkezik, melyen keresztül jól láthatóak a mechanikus automata szerkezetek működés közben is.

Az új Seiko Presage Arita porcelán modellek várható érkezése 2019 szeptember.

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK