2022. 05. 31.

Presage Craftsmanship series Kanazawa Green limited edition - tradíció és technika

SPB295

A Seiko Presage sorozatának neve mára összeforrt a japán tradicionális kézműves technikák modernkori használatával. Ilyen technika az urushi lakkozás is, amelynek eredménye a most érkező újdonság, a Presage Craftsmanship sorozat Kanazawa Green modelljének semmi mással össze nem téveszthető zöldje. A szín mellett a szerkezete sem mindennapi, egy valódi egyéniséggé téve az SPB295J1 modellt.

Urushi lakkozás, az évezredes művészet 

Japánban nem ritkaság az akár évezredes múltra visszatekintő kézműves technikák alkalmazása. A sok generációs családi műhelyekben apáról fiúra száll a tudás, tökéletesre csiszolt technikák és utolérhetetlen tapasztalat jellemzi a mai mestereket. 

A Seiko Presage sorozata hosszú évek óta használja ezeket az ősi japán technikákat, fenntartva ezeket és segítve a továbbélésüket, megismertetve az új generációkkal is.  Az egyik ilyen technika az urushi lakkozás, amely a számlapok készítésében nyit új dimenziókat, ha szakértő kezekbe kerül. A lakkozási technika hazája az ősi Japán egyik leggazdagabb prefektúrájában, Kaga prefektúra fővárosában van, ahol már időszámításunk előtt ismerték és gyakorolták ezt a módszert.

Isshu Tamura Urushi lacquer

Az urushi lakkozást az évezredek során sokmindenre használták, antibakteriális hatása miatt bevonatként szerszámokon, bútorokon, díszítésképpen hangszereken és műtárgyakon, de az első időkben még a kőbalták ragasztásához is - sokoldalú technika, értő kezekben bármire képes.

A díszítő urushi lakkozás hazája Kanazawa városa, ahová még az Edo-korszak előtt hívta meg az ország minden részéből Maeda Toshitsune szamuráj nagyúr, aki a prefektúrát vezette akkoriban. Az így összegyűjtött tudást csiszolva vált a lakk művészetének központjává Kanazawa, erre emlékezik a legújabb Presage modell is, a limitált kiadású SPB295J1 “Kanazawa Green limited edition” is.

Az urushi lakk a számlapon - számtalan réteg, lenyűgöző végeredmény

Az urushi lakkozás egy összetett folyamat, amelyet a páncéloktól a teáskannáig sokféle fémfelület díszítésére használtak már. Az urushi lakkozással készített számlapok alapja réz, amelynek a felületét érdesítve elhelyeznek rajta egy alapozó réteget, majd ezt kemencében kiégetve újra polírozzák egy speciálisan erre használt szénporral, és ezt a folyamatot ismételve viszik fel az újabb és újabb alapozó rétegeket.

SPB295

A több réteges alapozásra egy köztes réteg kerül, amely a teljes lakkozás vastagságáért felel, majd erre egy fedőréteg, amely megadja a számlap színét is. Ezután még néhány rétegnyi polírozás és egy végső urushi lakkréteg vár a számlapra, míg elkészül a végleges bevonat - az urushi lakkozási technika akár 50 rétegből is állhat, de mindenképpen sok réteg kerül még egy ekkora felületre is, mint egy óra számlapja.

Seiko Presage SPB295J1 Kanazawa Green limited edition részletek

Az óra nem csak a számlapjában különleges, hanem a stílusát alapvetően meghatározó 6R24 kalibere sem egy átlagos darab.A mechanikus automata kaliber több érdekes megoldást is felvonultat, a hagyományos három mutató mellett 9-10 óránál egy járástartalék kijelzőt kapott, 2-3 óránál egy naptár, 6 óránál pedig egy dátum komplikáció színesíti a látványt.

SPB295

Ez utóbbi két mutató külön érdekessége a működése, mindkettő úgynevezett retrográd mutató megoldás, vagyis nem körben járva mutatják a hét és a hónap napjait, hanem egy félköríven. Amikor a hétnek, hónapnak vége, a mutató visszatér a félkörív elejére és újra elindul - látványos és műszakilag is komplikáltabb megoldás, hangulatában pedig jól beleillik az SPB295J1 modell klasszikus megjelenésébe.

Ezt erősítik a mutatók formái is, azok arany és fehér színösszeállítása, a hagyományos Presage korona formája és az óra bőrszíjas kivitele is, a 40.5 mm-es átmérője pedig a mai kornak megfelelő, de visszafogott méret.

A limitált kiadás mindössze 2000 darabot jelent az egész világon, ami még értékesebbé teszi ezt a különleges, minőségi megjelenésű darabot.

SPB295

Seiko Presage SPB295J1 technikai adatok

SPB295J1
Kaliber 6R24
Járástartalék  40 óra
Tok átmérő 40.5 mm
Tok vastagság 12.4 mm
Tok anyaga nemesacél
Szíj anyaga borjúbőr
Óraüveg zafír kristály
Vízállóság 10 bar (100m)

SPB295

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK