2020. 10. 12.

Seiko Presage Sharpe Edged Series - Hagyományosan modern vonalak

A Seiko Presage kollekciója méltán az egyik legnépszerűbb sorozat. A mechanikus órakészítés művészete nem csak szlogen, a Presage modellek kidolgozottsága, esztétikája messze kiemeli ezeket az órákat az átlagos modellek közül. A most érkező Sharp Edged Series modellek megjelenése hiánypótló, egy kis sportos eleganciát hoznak a hagyományosan visszafogottabb kollekcióba.

Seiko Presage, a fiatalos elegancia minőségi formában

A történet több, mint egy évszázada kezdődött, amikor az alapító, Kintaro Hattori 1913-ban bemutatta az első japán karórát, a legendává vált Laurel modellt. Teltek az évtizedek, és sorra érkeztek a Seiko mérföldkőnek számító darabjai, megszületett több olyan találmány, amely alapjaiban határozza meg a mechanikus órák működését - elég csak a Diashock ütésvédelemre, a felhúzást segítő Magic lever megoldására vagy az egyedi ötvözetből készülő Spron rugókra gondolni.

Ebben a közegben jelent meg a kétezres évek elején Japánban a Seiko Presage kollekciója, mely a mechanikus órakészítés tökéletesítését tűzte zászlajára.

A modellcsalád annak ellenére lett gyorsan sikeres az egész világon, hogy hosszú évekig kizárólag Japánban lehetett megvásárolni. A gyűjtők, rajongók egyre szaporodtak, így 2016-ban végre megjelenhetett a kollekció szerte a világon.

A belépő stílusos volt, 60 modellel érkezett a Presage a bázeli kiállításra, és minden kategóriában megmutatta magát, a 4R szerkezetes minőségi belépő modellektől egészen a 8R családból érkező kaliberekkel készülő prémium modellekig.

Presage Sharp Edged Series, a hiánypótló

A kollekció népszerűsége töretlen, a Presage modellek ár-érték aránya nehezen felülmúlható. A kidolgozásuk, a szerkezetek, a számlapok több kategóriával feljebb is megállhatnák a helyüket, de egy stílus még hiányzott a kollekció kiteljesítéséhez.

A Presage kollekcióban elvétve találunk fémszíjas modelleket, jellemzően bőrszíjjal készülnek, ami az eddigi modellekhez tökéletesen illik is. A most érkező Sharp Edged Series formája azonban a Presage formavilágában merőben új, innen a sorozat neve is: az Éles élek sorozata, mely a szögletes tokformára utal az élek egyedi kidolgozásával.

A forma megkívánta a fémszíjas kialakítást, így most már teljes a kép, a Sharp Edged Series modellekkel minden alkalomra találunk Presage modellt.

Nem volt előzmények nélküli a design, az éles vonalakkal határolt tokforma eredete egészen a hatvanas évekre nyúlik vissza a Seiko történetében. Ekkor fektette le Taro Tanaka a “Grammar of design” című művében a Seiko design alapjait, és már ekkor találunk modelleket a mostanihoz hasonló formákkal a Grand Seiko és a King Seiko órák között.

Fény és árnyék, a design alapjai

A Seiko és Grand Seiko design alapjainál már többször olvashattál nálunk arról, hogyan használják a japánok tradicionálisan a fény és árnyék adta lehetőségeket a designban is, legyen szó akár órákról akár képzőművészetről, akár egy érdekes építészeti megoldásról.

A fény és árnyék a japán mindennapok része, ahol az árnyék nem a sötétséget, hanem a fény nélküli szépséget testesíti meg. Az egyik nincs a másik nélkül, és ezeknek a játékával látványosan ki lehet emelni vagy akár elrejteni egy-egy felületet, apró részletet.

Ezt a fény-árnyék játékot használja a Seiko már Taro Tanaka óta, és ez határozza meg a Presage Sharp Edged Series modellek arculatát is. A teljesen sík felületek váltakozása geometrikus formákat alkot, melyek a kerek számlappal harmonizálva adják az egyedi megjelenését ezeknek az óráknak attól függően, éppen hogyan esik rájuk a fény.

A kollekció darabjainak fényét (az SPB170 modell kivételével) a speciális felületük, a “super-hard coating”, vagyis a szuper kemény bevonat biztosítja sokáig.

Asanoha, az ezeréves mintázat a számlapon

A geometrikus formák visszaköszönnek a számlapon is. A jellegzetes minta a japán szemnek ismerős, hiszen egy népszerű mintázat a szabályos hatszögekből álló formák adta felület, melynek neve asanoha (a japánban asa no ha, vagyis kender levél minta).

A nevét onnan kapta, hogy a formája emlékeztet a japán kender leveleire, melynek ezeréves hagyománya van a szigetországban.

Ez a növény ezer szállal kötődik a japán mindennapokhoz, a gyümölcsét fogyasztották, a növényből pedig szövetet szőttek, mely a textil 1600-as évekbeli megjelenése előtt a szigetország lakóinak öltözetét adta, de még korábban is használták már a buddhista szobrok díszítésére az 1200-as évekig.

A japán kender gyors növésű, erős fajta, ez jelenik meg a japán kultúrában betöltött szerepében is, a fiatalság egyik szimbóluma.

Négy szín, négy egyéniség

A számlapok textúrája mellett a színük is jelentéssel bír, a japán design tradicionális színeit viselik. A négy különböző szín mindegyike ismert, a Shironeri a selyem tartós, mégis bársonyos fehér színét hozza el, az Aitetsu az indigókék szépségét, a Tokiwa az örökzöldet idézi fel, míg a Susutake a füstös barna bambuszét.

A négy modell közül három nemesacél tokkal és a szuper kemény bevonattal készül, a negyedik, a Susutake pedig a barna árnyalatú számlaphoz rózsaarany bevonatot és bőrszíjat kapott.

Valamennyi új Presage modellben a 6R35 kaliber dolgozik, mely 24 köves szerkezet kiemelkedő, 70 órás járástartalékkal, és melyet az üveg hátlapon keresztül munka közben is láthatunk.

 

Seiko Presage Sharp Edged Series műszaki adatok

  • 6R35 mechanikus automata kaliber
  • 70 óra járástartalék
  • zafír kristály óraüveg
  • nemesacél tok (az SPB170 modell rózsaarany bevonattal)
  • 100m vízállóság
  • tok átmérő 39.3 mm
  • tok vastagság 11.1 mm

Értesülj elsőként újdonságainkról, limitált különlegességeinkről, rendezvényeinkről!

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK