2019. 07. 28.

Seiko Monster 2019 – a legenda csúcsformában

A Seiko „Monster” az egyik legnagyobb siker a Seiko legendás modelljei közül. Egy ikon a búvárórák között, amire többszörösen is rászolgált, a külső és a műszaki tartalom teljes összhangja elérhető áron tette ennyire sikeressé ezt a modellt. 2019-ben, immár a Prospex kollekció tagjaként újra visszatér, és a szörnyeteg ismét csúcsformában támad.

Egy kis Seiko Monster történelem

Több, mint 10 éve jelent meg az első Monster modell, a Seiko SKX779. Megjelenésekor szinte egyedülálló módon ötvözte a professzionális búvárórák tulajdonságait az elérhető árral, a minősége pedig a jól ismert Seiko minőség volt akkor is és azóta is (a Seiko modellek beceneveiről korábban írtunk már, itt olvashatod a történetüket).

A sikerének egyik oka lehetett az egyedi megjelenése, hiszen a Seiko Monster az addigi búvárórák hagyományos formáival szakítva egy jóval robosztusabb formában érkezett meg egy igen kompetitív piacra, ahol a legnagyobbakkal kellett versenyeznie.

És a Seiko Monster győzött.

A tömör nemesacélból készülő, különleges formájú tok egy darabból formázta meg a korona- és lünettavédőt, így olyan külsőt kapott, amely addig nem volt megszokott a búvárórák között. Maga a lünetta is egy masszív darab volt, szálcsiszolt tömör acélból készülve, és a jellegzetes, befelé lejtő formájával védve a szintén nem átlagos, domború Hardlex óraüveget a sérülésektől.

A kategóriájában a megszokottnál lényegesen komolyabb óraszíjat is kapott, tömör szemekből, és a csatnál mikroállítási lehetőséggel (ez a búvárórán kívüli viseletnél fontos, így egy mozdulattal lehet a fém szíjat annyival nagyobbra állítani, hogy a neoprén ruha ujjára is fel lehessen csatolni).

A szerkezete sem okozott meglepetéseket, egy jól bevált és kiforrott mechanikus automata kalibert kapott (7s26, a Seiko egyik klasszikus alap mechanikus automata szerkezete), mely megbízhatóan teszi a dolgát hosszú évtizedeken át.

A Seiko Monster modellek 3 generációja nem sokban változott eddig, a tok és a lünetta változatlansága mellett inkább a számlapok és a korona formája tért el a későbbi szériáknál, illetve a szerkezetek léptek felsőbb osztályokba, maradva a mechanikus automata vonalon, immár a Prospex kollekció tagjai közé emelve.

2019, a legenda visszatért

A 2019-es bázeli kiállításon bemutatott újdonságok között felfedezhettük az ismerős formát, de most az eddigi generációktól eltérően a tok és a lünetta formája is változott.

Természetesen ez nem akkora változás volt, amitől a kedvelt és sikeres modell megjelenése teljesen új köntösbe bújt volna, inkább egy kicsit modernebb lett, egy kicsit szelídebb, de mégis teljes értékű Seiko Monster maradt.

A változás a tok formáját érintette, a korona és lünetta védő lett karcsúbb, és maga a lünetta is simább, modernebb, letisztultabb formát kapott, így a hagyományos értékei mellett egy teljesen mai darab született.

A szerkezete a már jól ismert és jól bevált 4R36 mechanikus automata kaliber, ami nem okoz meglepetést - nem véletlenül az egyik legkedveltebb ebben a kategóriában.

Az óra súlya nem változott, a nemesacélból 170 grammnyi került bele, ez az egyik záloga a különleges tartós órának. Maradt a tömör acél szíja is, és az üvegen a már korábban megjelent nagyító a dátum felett.

 

Tudtad? Az órákon az üvegre ragasztott nagyítót, mely a dátum könnyebb leolvashatóságát hivatott javítani, az órák világában csak „küklopsz”-nak hívják, a görög mitológia egyszemű óriásai után.

A számlapok a bevált formát követve nagyméretű indexekkel készülnek, melyek speciális, a Seiko saját fejlesztésű LumiBrite™ festésének köszönhetően a sötétben hosszan és erősen foszforeszkálnak a széles mutatókkal együtt, így téve sötétben és rosszabb látási viszonyok között is jól leolvashatóvá az órát.

Seiko Prospex SRPD25K1 és SRPD27K1, a két újdonság

A két új modell külsőben eltér, és így lehetőséget ad mindenkinek megtalálni a kedvencét. Az SRPD25K1 modell mélykék színben játszó számlappal és fém szíjjal érkezik, míg az SRPD27K1 modell klasszikusabb megjelenésű. A fekete számlapjához szilikon szíjat kapott, mely a Seiko által szabadalmaztatott „accordion”, vagy más néven harmonika szíj (ennek a jelentősége szintén a búvárórán történő viseléskor van).

Mindkét modell vízállósága ISO szabvány szerint minősített diver’s 200m, ami a professzionális használatot is lehetővé teszi, és emellett a hosszú élettartam garanciája vízben történő rendszeres használat mellett is, persze figyelve a rendszeres karbantartására.

Műszaki adatok Seiko Prospex SRPD25K1 és SRPD27K1

  • 4R36 kaliber
  • Nemesacél óraszíj háromrészes zárral, biztonsági - SRPD25K1
  • Szilikon óraszíj hagyományos zárral - SRPD27K1
  • 20 bar diver’s 200m ISO vízállóság
  • Hardlex óraüveg nagyítóval a dátumablak felett
  • egy irányba, 120 kattintással forgatható ráma
  • 42.4 mm átmérő

Nem szeretnél lemaradni az újdonságainkról, a limitált és különleges megjelenésekről?

Kövesd figyelemmel a hivatalos Youtube csatornánkat, ahol rendszeresen jelentkezünk érdekes videókkal órákról, eseményekről és a Seiko által támogatott sportolók sikereiről egyaránt:

Ha a jövőben szeretnél minél előbb, az elsők között értesülni a Seiko legfrissebb híreiről és a különleges, sokszor limitált modellekről, nem kall mást tenned, mint belépni a Seiko Club tagjai közé. A tagság természetesen ingyenes, és csak előnyei vannak, mindig az elsők között juthatsz információkhoz, és részt vehetsz zártkörű rendezvényeinken is, valamint minden friss Seiko Magazinból postán kapod a saját, ingyenes példányodat. Regisztrálj most, egy perc az egész:

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK