2019. 10. 08.

Grand Seiko SBGH269 „Autumn limited edition” – színekbe feledkezve

A Grand Seiko modellek szívesen és rendszeresen emlékeznek meg a japán tradíciókról, hangulatokról és hagyományokról. A most megjelent limitált kiadású SBGH269 modell egy tipikus japán őszt elevenít fel, annak teljes színpompáját a márkától megszokott ízléses visszafogottsággal megjelenítve.

Japán, a tradíciók és az ősz színei

Japán északi részén, a juharfák erdeiben egy hagyományos ház áll a fák alatt. Évszázadok óta él együtt a természettel, amely a hihetetlen szépsége mellé a szeszélyes kiszámíthatatlanságát is a szigetország lakóinak adta. Földrengés, szökőár, árvizek – a megszokott építési módok itt nem működnek. Errefelé a falak papírból, a padló fából készül. Semmi sem szab gátat az elképzeléseknek, a falak szabadon mozgathatók, és egyetlen mozdulattal utat engedhetünk a juhar erdő lenyűgöző látványának, ahogy vöröses-arany őszi színe visszatükröződik az évszázadok óta ugyanazokkal a mozdulatokkal lakkozott fapadló tükörfényes felületén.

Ezt az érzést adja vissza a Grand Seiko, amikor rápillantunk az új SBGH269 modell számlapjára. A padlón csillogó, aranyba forduló vörös juharfa levelei keverednek az erdő többi lakójának színeivel, és szemet gyönyörködtető mélyvörös számlapot kellemesen egészíti ki a zafírkristály üveges hátlap alatt megbúvó kékeszöld szín. A rotor különleges kidolgozása egyedi, a titánból és wolfrámból készült alkatrész eloxált felülete tökéletesen adja vissza a természet színeit, és nem maradhat el a Grand Seiko jellegzetes logója, az oroszlán sem.

Egy elkötelezett tervező tökéletes műve

A számlap mintázata a fapadlóra vetülő hosszanti, vöröses árnyakat adja vissza, a másodpercmutató és a Grand Seiko logó pedig a már aranyba fordult levelektől kölcsönözte a színét. A design a legeredetibb Grand Seiko hagyományokat követi hűen, a széles, gyémántmetszésű mutatók (melyek méltán híresek aprólékos kidolgozottságukról) és az indexek is épp olyanok, amilyennek egy Grand Seiko Heritage modellnek lennie kell: japán módon tökéletesek.

A tok is minden részletében kidolgozott, és semmi sem véletlenül olyan, amilyennek megszoktuk és megszerettük. Ebben nagy része van egy olyan elhivatott tervezőnek, mint Nobuhiro Kosugi, az óraipar egyik nagy múltú alakja, aki tervezett már GPHG díjas modellt, de a Credor Fugaku is az ő keze alól került ki. Egy ilyen forma, bár szemet gyönyörködtető, ám komoly kihívás az elkészítése. A természet adta ívek, melyek a víz folyását jelképezik és a különleges Zaratsu polírozási technika külön felkészítést igényelt még Nobuhiro Kosugi csapatának is – sikeresen teljesítették a kihívást.

Grand Seiko 9S85 Hi-Beat kaliber – 36.000 dobbanás

A Grand Seiko SBGH269 modell „szíve” egy mechanikus automata kaliber, a 9S85, amely a hagyományos mechanikus szerkezeteknél megszokott 21.600 vagy 28.800 féllengésszám/óra érték helyett magasabb, 36.000 féllengészám/óra frekvenciával járják sajátos útjukat. A nagyobb sebesség kiegyenlítettebb járást és ezzel nagyobb pontosságot ad, ez az oka a 9S85 kaliberek napi akár +5 -3 mp/nap járáseltérésének (vagyis a pontosságának).

A gyorsabb járás komoly kihívások elé állította a Grand Seiko mérnökeit, így alkották meg az új, Spron 610 anyagú hajszálrugót, mely kétszer ellenállóbb mechanikailag és háromszor mágnesesen, ami a rugóknak egy komoly ellensége. A főrugó, mely a szerkezet meghajtásáért felel, szintén új anyagból készült el (ez a Spron 530), és a nagyobb nyomatékával hosszabban és egyenletesebben hajtja a fogaskerék rendszert. A sok kis részlet tökéletesítésével végül egy pontosabb, tartósabb kaliber kerülhet a Grand Seiko modellekbe, így az SBGH269 limitált őszi darabjaiba is.

 

Grand Seiko SBGH269 „Autumn limited” technikai adatok

  • rozsdamentes nemesacél tok és szíj
  • 39.5 mm átmérő
  • 13 mm vastagság
  • duplán domború zafír kristály óraüveg AR réteggel
  • zafír kristály betétes hátlap
  • 9S85 mechanikus automata Hi-Beat 36.000 kaliber
  • járástartalék 55 óra
  • járáseltérés +5 -3 mp/nap
  • 10 bar nyomásállóság
  • limitált kiadás, 900 sorszámozott darab

Nem szeretnél lemaradni az újdonságainkról, a limitált és különleges megjelenésekről?

Kövesd figyelemmel a hivatalos Youtube csatornánkat, ahol rendszeresen jelentkezünk érdekes videókkal órákról, eseményekről és a Seiko által támogatott sportolók sikereiről egyaránt (egyetlen kattintással feliratkozhatsz):

Ha a jövőben szeretnél minél előbb, az elsők között értesülni a Seiko legfrissebb híreiről és a különleges, sokszor limitált modellekről, nem kall mást tenned, mint belépni a Seiko Club tagjai közé. A tagság természetesen ingyenes, és csak előnyei vannak, mindig az elsők között juthatsz információkhoz, és részt vehetsz zártkörű rendezvényeinken is, valamint minden friss Seiko Magazinból postán kapod a saját, ingyenes példányodat. Regisztrálj most, egy perc az egész:

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK