2022. 11. 28.

Seiko 5 Sports field military sorozat - túlélni a mindennapokat

A Seiko 5 Sports kollekció egésze a fiataloknak készült, 2019-es megjelenésével visszahozta az egyik legklasszikusabb formát a márka történetéből. A kollekció bővülésével aztán újabb formák, újabb stílusok is érkeztek, ezek közül az egyik legnépszerűbb a field military stílusban készülő sorozat, amely a mindennapok kihívásainak kell megfeleljen.

Field military stílus, ami békeidőben is mindig aktuális

A karórák megjelenésének hajnalán hamar megteremtődött az igény egy olyan órára, amely felváltva az addig általánosan használt zsebórákat segíti a viselőjét a legzordabb körülmények között is a pontos idő mérésében.

Nem véletlen a név és nem véletlen maga a stílus sem, harctéri körülmények szülték a field military (vagy néha csak field-ként említett) stílus létrejöttét. A fő szempont a leolvashatóság volt, minél egyszerűbben és pontosabban lehessen egyetlen pillantással megtudni, mennyi idő is van éppen, hiszen miként a búváróráknál, ez itt is életet menthet.

A stílus aztán a béke beköszöntével önálló életre kelt, és hódít napjainkig töretlenül. A katonai felhasználása mellett ma már széles körben elterjedt, népszerűségét pedig éppen az alapjainak köszönheti, a strapabíró, egyszerű és jól leolvasható óra megkönnyíti viselője mindennapjait.

A stílus jellegzetes vonásai valamennyi Seiko 5 Sports field military modellen visszaköszönnek. Legszembetűnőbb a számlap, amely általában kontrasztos, sötétebb alapon fehér arab számokkal, és néhány esetben a 24 órás (angolszász területeken ez a katonai időmérés jellemzője) vagy a 12 órás skálát is tartalmazzák.

Szintén jellemző a tokforma, a tokfülek formája és a három óránál elhelyezett korona, ezek a stílusjegyek is a field military modellek megjelenése óta állandóak.

A Seiko 5 Sports field military modellekben mechanikus automata kaliber dolgozik, a 4R36 szerkezet megbízható és időtálló, jól illik a stílushoz és annak hagyományaihoz és követelményeihez.

Seiko 5 Sports SRPH29, SRPH31 és SRPH33 Street Style modellek

Ez a három modell ötvözi a legmodernebb megjelenést a leghagyományosabb filed military stílussal. A közel 40 mm-es tokátmérő a klasszikus formájával az eredeti stílus, a számlapok pedig valódi katonai elemeket tartalmaznak. 

A megszokott indexek helyett az elsődleges jelölés a perceké, ötperces beosztásban, az órákat pedig egy másodlagos beosztásban tüntették fel, a 12 órás indexnél pedig feltűnik a jellegzetes háromszög alakú jelzés is, amely a pozíció gyors meghatározásában segít.

[gallery ids="150198,150200" size="large" columns="2"]

Szintén a leolvashatóságot javítják a narancs színű jelölések a 3-6-9-12 órás indexeknél és a másodpercmutató végén is, így ezeknek a jelzéseknek az összessége azt eredményezi, hogy a pontos időt egyetlen pillantással olvashatjuk le még rossz látási viszonyok között is.

Az SRPH29, SRPH31 és SRPH33 modellek sajátja az úgynevezett hibrid szíj is, amely külső része strapabíró és könnyen tisztítható szövet, a belső pedig kényelmes bőr, mindhárom modellnél szintén narancs színben. 

Praktikus érdekesség, hogy a szíjon lévő lyukak egy plusz bőr betéttel megerősítésre kerültek, ami a szíj élettartamát jelentősen növelheti azáltal, hogy a leggyakrabban használt egy-két lyuk is sokáig bírja majd a napi használatot.

A tok hátlapja menetes, amely a 100 méteres (10 Bar) vízállóság miatt fontos, és üvegbetétes is, amely pedig a látvány miatt fontos, így láthatjuk a 4R36 kalibert működés közben is.

Seiko 5 Sports SRPH21, SRPH23 és SRPH25 Suits Style modellek

A Seiko 5 Sports 2019-es visszatérésekor rögtön több sorozattal, több stílusban indult, ezek közül a Suits Stile egy kicsit elegánsabb vonal, persze csak a kollekció keretein belül.

Ez a három modell, az SRPH21, az SRPH23 és az SRPH25 is egy úgynevezett milanese stílusú fémszíjat kapott, amelynek a fémszövete egyszerre egy kicsit elegáns és extravagáns is, és emellett rendkívül tartós.

Mindhárom modell hozza a kötelező stílust, megjelenésükben nem térnek el a Street Style modellektől, de azokkal szemben itt a feltűnő narancs színű elemek helyett egységesen a fekete-fehér illetve a krémszín dominál, kissé visszafogottab megjelenést adva.

Seiko 5 Sports SRPJ01 és SRPJ11 modellek az “All black” stílus jegyében

Az órák világában van egy sajátos stílus, az “All black”. Nevében hordozza a lényegét, gyakorlatilag minden fekete az órán, a tok, a számlap, az indexek és a mutatók - néha azért egy kis játékosság megengedett, mint ebben az esetben is. Az SRPJ09 és SRPJ11 modelleknél is minden fekete, de a logó és a (szintén fekete) dátumtárcsán a napok és a számok fehérben kerültek feltüntetésre, így adva kontrasztot a fekete elemeknek.

Két modell, két megjelenés, az SRPJ09 modell fémszíjjal készül, míg az SRPJ11 modell fekete Nato szíjjal, így minden szíj kedvelője talál majd megfelelő modellt a Seiko 5 Sports field military modellek között.

[gallery ids="150193,150191,150188,150190" columns="2" size="large"]

Seiko 5 Sports field military modellek technikai adatai

SRPH27/SRPJ09 SRPH29/31/33 SRPH21/23/25 SRPJ11
Kaliber 4R36 4R36 4R36 4R36
Járástartalék  41 óra 41 óra 41 óra 41 óra
Tok átmérő 39.4 mm 39.4 mm 39.4 mm 39.4 mm
Tok vastagság 13.2 mm 13.2 mm 13.2 mm 13.2 mm
Tok anyaga nemesacél nemesacél nemesacél nemesacél
Szíj anyaga nemesacél hibrid (szövet és bőr) nemesacél (milanese) szövet (Nato)
Óraüveg Hardlex kristály Hardlex kristály Hardlex kristály Hardlex kristály
Vízállóság 10 bar  10 bar  10 bar  10 bar 

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK