2021. 04. 06.

Grand Seiko SLGH005 White birch - új standard a minőségben

A Grand Seiko bőven merít a saját hagyományaiból, időről-időre visszatekintve a legsikeresebb ötleteire, majd a legmodernebb technológiákkal frissítve újra elérhetővé téve azokat. Ilyen a modellek megjelenését ötven éve meghatározó 44GS design, amely az alapjául szolgált a most érkezett SLGH005 modell tökéletes megjelenésének is.

Egy stílus, amely hatvan éve nem megy ki a divatból

A Grand Seiko 2020-ban ünnepelte fennállásának hatvanadik évfordulóját. Hatvan termékeny év után még mindig meg tud újulni úgy, hogy eközben csendesen meghajtja a tervező a fejét az előtt a design előtt, amely híressé tette a márkát. A Grand Seiko megjelenését alapjaiban meghatározó design az 1967-ben bemutatott legendás 44GS modellen jelent meg először.

Egy kis érdekesség: a 44GS modellek elnevezése egy házon belüli rövidítésből ered, így nevezték a modellt a tervezők egymás között a 4420-as kaliber után, amellyel készült. A név rajta is maradt a modelleken, és ma már egy valódi legendát jelez.

[embed]https://youtu.be/F5-1ibHf_OM[/embed]

Shirakaba, a nyírfa szépsége

Az óra legjellegzetesebb része a névadója is egyben, ez pedig nem más, mint a számlap. A Shirakaba (angolul White birch) jelentése nyírfa, és valóban a nyírfa törzsének igen jellegzetes felületét látjuk, ha a számlapot alaposabban megnézzük. A különleges textúrák a számlapokon mindig fontos szerepet töltöttek be a Grand Seiko és a Seiko Elit kollekció modelljeinek életében, gondoljunk csak az Urushi lakkozással készült Presage modellekre vagy a Grand Seiko egyik legsikeresebb darabjára, a “Snowflake” néven ismert SGBA211 modellre.

A Grand Seiko SLGH005 “White birch” számlapja most emelte a tétet, és olyan különlegességet mutatott be, mely minden hivalkodás nélkül, a természet egy apró részletét a magáévá téve hozott létre egy új, minden eddiginél magasabb szintet a számlapok kidolgozásában.


A számlapokon több aspektusa is visszatükröződik a japán gondolkodásnak. Egyrészről a japánok természetközeli látásmódja, amely a mindennapjaik részévé teszi a természet erőit éppúgy, mint a szépségét, másrészt a sokat idézett fény-árnyék játékot, melyben a sötét nem a fény ellentétét jelenti, hanem éppen annak a kiegészítését, mely nélkül a fény sem érne semmit.

A Grand Seiko SLGH005 modell számlapja a tökéletes megjelenítése ennek, hiszen a nyírfák törzsét felidéző felület a fény hatására, de az árnyékok megjelenésével teljesedik ki.

Különleges modellhez különleges kaliber - 9SA5 Hi-Beat 36000 80 órás járástartalékkal

Az SLGH005 számlapja rejt még egy érdekességet, ez pedig nem más, mint a kaliberre utaló felirat hat óránál: “Hi-Beat 36000 80 Hours”.

SLGH005

Ez a hozzáértőknek mindent elmond a kaliberről, amely a hatvanadik évfordulóra újjátervezett (értsd: még tovább tökéletesített) magas féllengésszámú mechanikus automata kalibert, a 9SA5 kalibert jelzi.

Ez a kaliber 3 olyan újdonságot vonultatott fel a megjelenésekor, melyek közül mindegyik külön-külön is forradalminak mondható ebben a kategóriában.

SLGH005

A “Dual impulse escapement” rendszere a billegő sajátos mozgását használja fel, és az egyik irányba mozgásnál meghajtja, a másik irányba történő mozgásánál pedig szabályozza rendszert, ugyanazt az energiát duplán felhasználva ezzel.

A módosított rugóval sikeresen elérték azt, amit az óraipar több évszázada keres: a lehető legpontosabb, legkiegyenlítettebb járást. Ehhez mindössze annyit kellett tenni, hogy nem kevesebb, mint 80.000(!) alkalommal szimulálták a változtatásokat, így tökéletesítve a rugót minden pozícióban.

A harmadik fontos mérföldkő a kaliberek fejlesztésében a horizontális kerékrendszer (Horizontal gear train), amely 15 százalékkal csökkentette a kaliber vastagságát az egy síkba helyezett rugóháznak és fogaskerék rendszernek köszönhetően. Tette mindezt egy olyan kaliberben, ahol annak bonyolultsága miatt századmillimétereken (sőt, egy hajszálrugó esetében egy-két mikronon) múlhat a műszaki tartalom tökéletessége.

SLGH005

A 36.000-es óránkénti féllengészámú szerkezet, melyet 10-Beat vagy 10 Hz kalibernek is ismerhetünk, természetesen a pontosságról szól, mint szinte minden a high-end órák világában. A magas frekvenciájú járás persze magasabb igénybevételt is jelent a szerkezetnek, és jellegéből adódóan általában rövidebb járástartalékot.

Az új 9SA5 kaliber ezt is tökéletesen oldotta meg, a tervezésének, kidolgozásának és minőségének köszönhetően nem hogy csökkent, hanem növekedett a járástartaléka 80 órára, ami ebben a kategóriában valóban rendkívüli érték.

SLGH005

Grand Seiko SLGH005 White birch technikai adatok

  • 9SA5 mechanikus automata Hi-Beat kaliber
  • 80 órás járástartalék
  • járáseltérés +5/-3 mp/nap
  • zafír kristály óraüveg és hátlap tükröződésmentes bevonattal
  • nemesacél tok és szíj
  • 10 bar (100 m) vízállóság
  • tok átmérő 40 mm
  • tok vastagság 11.7 mm

SLGH005

Nézd meg az óráról szóló videónkat a Youtube csatornánkon!

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK