2022. 01. 27.

Grand Seiko SLGH009 és SLGA013 - stílus, anyag és technika tökéletes összhangban

A most érkező legújabb Grand Seiko modellekben minden teljes összhangban van - a Hi-Beat és Spring Drive kaliberek a technika jelenlegi csúcsát képviselik, az Ever-Brilliant Steel a tartósság és szépség szinonimája, a 44GS stílus pedig a Grand Seiko olyan egyedi sajátossága, amely kiemeli a hagyományos órák világából. 

Versenyben a pontosságért - Hi-Beat és Spring Drive, a győztes páros

A Grand Seiko 60 éves története a folyamatos fejlődés története volt. Minden, amit a fejlesztők és designerek tettek, csak egy irányba mutathatott, előre. Az órák világában a minőség fokmérője néhány jól körülírható tulajdonságban található meg, ezek közül a legfontosabbak a pontosság és a járástartalék.

Minden szerkezet más és más irányból közelíti meg ezt a kérdést, és éppen ezért mindegyik más és más kihívásokkal is kell szembenézzen, gondoljunk csak a Hi-Beat (magas féllengésszámú) kaliberek két nagy ellenségére, az alacsony járástartalékra és a fokozott igénybevételből eredő kopásra. 

A Grand Seiko mérnökeinek hosszú évtizedekre volt szüksége, míg mindkettőt megoldották, és megszülethetett a 9SA5 kaliber a 36.000 féllengésével és 80(!) órás járástartalékával, de a 9RA2 Spring Drive kaliber 5 napos járástartaléka és a napi 0.5 másodperces (fél másodperces) pontossága is a rugóerővel meghajtott kaliberek legjobb értéke napjainkban.

Két új modell, két különleges kaliber és az Ever-Brilliant Steel

A most megjelent két új Grand Seiko modell technikájában különbözik, amiben azonban nincsen különbség, az a tok anyaga. Első alkalommal használja a márka a saját maga fejlesztett anyagot, amely a nemesacél egy olyan változata, amely jobban ellenáll a korróziónak és a felületét érő hatásoknak is, mint a napjainkban készült órák legnagyobb része teszi.

A Seiko által fejlesztett rozsdamentes nemesacél, az Ever-Brilliant Steel PREN értéke (Pitting Resistance Equivalent Number) 1.7-szerese a high-end óráknál általánosan használt acélénak. Ez az érték azt mutatja meg, milyen mértékben képes az acél ellenállni a felületét kikezdő korróziónak.

A rendkívüli anyag egyik jól felismerhető jellemzője a fehér ragyogása, amely az óra megjelenését is különlegessé teszi, és ez jól illik a Grand Seiko 1967-ben megalapozott, ma is ismert stílusához.

slgh009

A 44GS stílust finomítja a két új kaliber azzal is, hogy az elődeikhez képest csökkent a vastagságuk is, a 9SA5 szerkezet az új megoldásainak köszönheti 15%-os karcsúsodását, a 9RA2 Spring Drive kaliber pedig a hátlapra költöztetett járástartalék kijelzőjének, mivel ezáltal a mutatók közelebb kerülhettek a számlaphoz.

SLGA013

Két számlap, két szín, egy érzés

A Grand Seiko modellek központi és egyik legfontosabb eleme a számlap, ez kétségtelen. A két új modell azonos mintázatú számlappal érkezett, amely az éjszakai égboltot jeleníti meg látványos, mégis a márkához illően stílusos elemeivel.

SLGA013

A számlapok mélyen texturált vonalai az égbolton látható csillagok járásának elliptikusan ívelt útvonalát idézi, éles kontrasztban a mutatók egyenesen metszett vonalaival. A másodpercmutató arany vonala átível a számlapon, és ezzel az idő múlását örökíti meg a Grand Seiko filozófiája szerint.

SLGA013

Az SLGH009 Hi-Beat változat számlapjának színe éjkék, míg az SLGA013 Spring Drive modell számlapja sötétszürke színben játszik. Más-más látványt nyújtanak a zafír kristály hátlapon át a kaliberek is, míg a Shizukuishi stúdióban készült Hi-Beat kaliber egy folyót örökít meg, a Shinshu Watch Studio által elkészített Spring Drive szerkezete a fagyos téli világ látványát.

Mindkét modell mindössze 550-550 darabban készült, és februárban érkeznek majd a Seiko Boutique üzletekbe világszerte.

Grand Seiko limited editions

Grand Seiko SLGH009 és SLGA013 technikai adatok

SLGA013 SLGH009
Kaliber Spring Drive 9RA2 Hi-Beat 9SA5
Pontosság  havi +/-10 s  napi +5/-3 s 
Járástartalék  120 óra 80 óra
Tok átmérő 40.0 mm 40.0 mm
Tok vastagság 12.1 mm 12.1 mm
Tok anyaga Ever-Brillant Steel Ever-Brillant Steel
Szíj anyaga Ever-Brillant Steel Ever-Brillant Steel
Óraüveg / hátlap zafír kristály zafír kristály
Vízállóság 10 Bar/100m 10 Bar/100m

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában, és segítség kellene a döntéshez?
Annak érdekében, hogy könnyebben boldogulj, összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.

[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK