2022. 10. 14.

Modern klasszikusok - új Prospex Speedtimer modellek a hagyományok útján

A Seiko Speedtimer modellek megjelenése a hatvanas évek végén annyival előzte meg a korát, hogy még a mai napig aktuális és keresett ez a sorozat. Az első modellek még természetesen mechanikus kaliberrel készültek, a legújabbak pedig (válaszolva a modern idők kihívásaira) a legmodernebb solar chronograph kaliberrel, amely a fény energiáját hasznosítva ad kiemelkedő pontosságot. A Speedtimer stílusa örök, a siker így ismét garantált.

1969, a Speedtimer éve

A hatvanas évek vége bővelkedett eseményekben az óraiparban, hiszen ekkor, 1969-ben jelent meg az év elején a Seiko Cal.6139 kalibere, majd december végén az első kvarc szerkezetes karóra, amely visszavonhatatlanul megváltoztatta az órák világát.

A Cal.6139 szerkezet jelentősége mind a Seiko, mind a mechanikus automata kronográfok történetében meghatározó, a vertikális kuplunggal felszerelt oszlopkerekes kronográf műszaki megoldásai még ma, több mint ötven évvel a megjelenésük után is az alapjai ezeknek a kalibereknek.

Legalább ennyire meghatározó mind a mai napig a kvarc karóra szerkezet is, hiszen a megjelenésével korábban elképzelhetetlen pontosságot hozott a bárki számára elérhető árú karórák világába, és teljesen új műszaki megoldásoknak nyitott utat, akár a Spring Drive szerkezetek vezérlésére, akár a GPS Solar kaliberek atomórához igazodó pontosságára gondolva.

2022, a Speedtimer éve újra

A Speedtimer sorozat az 1969-es megjelenésével dobogós volt a kor versenyfutásában a mechanikus automata kronográfok között. A siker megismételhető, sőt igazából nem is kell megismételni, hiszen a gyűjtők és a hozzáértők körében a Speedtimer modellek több, mint öt évtizedes történelmük alatt folyamatos népszerűségnek örvendtek.

2021-ben a sorozat végre visszatért, és mind mechanikus, mind pedig a legmodernebb technológiákat alkalmazó solar chronograph kaliberekkel állt újra a rajtvonalhoz. A régi-új modellek színvilága és stílusa, apró részletei és műszaki megoldásai mind modernizálva lettek, ám ugyanakkor mindenben hűen követik a legendás elődöt is.

2022 újra a Speedtimer éve lett, és a most érkező három új modellel immár 11 tagúra bővült a Seiko Prospex Speedtimer csapata, mechanikus automata kaliberrel és solar chronograph kaliberrel készülve a kihívásokra.

Seiko Prospex Speedtimer SSC911, SSC913 és SSC915 - új solar chronograph modellek versenyben

A három újdonság közös jellemzője a szerkezete - a Seiko V192 solar chronograph kalibere havi +/-15 másodperces járáseltérésével kiemelkedően pontos, ugyanakkor egyszerű és kényelmes a mindennapokban, mivel a szerkezetet a fény energiája működteti.

A kronográf funkció valódi sportidőmérésre is alkalmas, ⅕ századmásodperces pontossággal képes mérni 60 perces gyűjtővel, ami a hétköznapoban valóban kiválthatja az időmérés eszközeit.

A számlap jellegzetes megjelenéséért is a szerkezet felel, a három segédszámlap a klasszikus kronográf stílus alapjai közé tartozik, 3 óránál egy 24 órás kijelzőt találunk, 6 óránál a kronográf 60 perces gyűjtőjét, 9 óránál pedig a másodpercmutatót.

A Seiko V192 kaliber külön érdekessége, hogy kvarc szerkezetként is kijelzi a járástartalékát, vagyis a solar töltés szintjét. Ezt a hat óránál elhelyezett számlapon találjuk, amely időmérés közben a hatvan percből hátralévő időt méri, alaphelyzetben pedig az alsó gomb megnyomásával válthatunk a járástartalék kijelzésére, praktikus funkció ez is a mindennapokban.

Speedtimer stílus minden részletében

A három új modell legfontosabb újdonsága a 2021-ben érkezett nagysikerű elődeihez képest a mérete, 39 mm volt az előző sorozat, az új modellek pedig 41.4 mm-es átmérővel érkeztek, így már mindenki megtalálhatja a neki megfelelő méretet a legendás megjelenéssel.

Prospex Speedtimer SSC911

Ahogy a rajongók becézik, a “Panda”. Talán a legnépszerűbb stílus, karakteres és messziről felismerhető az SSC911 modell fekete-fehér színösszeállítása.

Prospex Speedtimer SSC913

Ennek az órának is van beceneve, a “Pepsi”. Az SSC913 modell a nevet az ismert üdítőital jellegzetes színei után kapta, szintén egy valódi, máig élő klasszikus design.

Prospex Speedtimer SSC915

A becenevek sorából az SSC915 modell sem maradhatott ki, a rajongói csak “Coke”nak nevezik a fekete-piros színei miatt, a másik legismertebb üdítőitalra utalva ezzel.

Az újdonságok alumínium lünettát kaptak, amely tachiméter skálát kapott, amely a sebesség mérését teszi lehetővé az óra segítségével. A tok felváltva tükörpolírozott és szálhúzott felületekkel készült, kihasználva így a fények és tükröződések játékait, formája pedig a valódi kronográfok egyik legszebb példája.

A megjelenés egyedi részletei közül talán a központi másodperc mutató és a kronográf perc gyűjtőjének színe a legjellegzetesebb, a piros szín a sportosság megfelelője.

Seiko Prospex Speedtimer SSC911, SSC913 és SSC915 technikai adatok

SSC911 SSC913 SSC915
Kaliber V192 V192 V192
Pontosság +/-15 mp/hónap +/-15 mp/hónap +/-15 mp/hónap
Tok átmérő 41.4 mm 41.4 mm 41.4 mm
Tok vastagság 13.0 mm 13.0 mm 13.0 mm
Vízállóság 100m (10 Bar) 100m (10 Bar) 100m (10 Bar)
Óraüveg Zafír kristály hajlított, tükröződésmentes bevonattal Zafír kristály hajlított, tükröződésmentes bevonattal Zafír kristály hajlított, tükröződésmentes bevonattal

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK