2022. 08. 15.

Múltidéző precizitás a legmodernebb technikával - érkezik az új SRQ043 Prospex Speedtimer kronográf

A Seiko egyike volt az elsőknek a mechanikus kronográfok versenyében. 1969 óta van az élvonalban ebben a kategóriában is, és 2022-re is maradt még újdonsága. A nemrég bemutatott újgenerációs Speedtimer kronográf modellek a legmodernebb kaliberrel készülnek, mégis a most érkező SRQ043J1 modell sikeresen hozza el újra a korabeli érzést és színvilágot.

1969, avagy a versenyfutás az elsőbbségért

A hatvanas évek végére az óraipar megérett arra, hogy elkészítse a mechanikus automata kronográf kalibert, és ezzel sorozatgyártásban is képes legyen órákat a piacra dobni. A feladat adott volt, és több kontinens élvonalbeli óragyáraiban égtek hajnalig a villanyok a tervezőasztalok felett, az egészséges versenyszellem hajtotta a mérnököket Japántól Svájcig. 

Végül a pontos részletek már a homályba vesznek, ami biztos, hogy a Seiko az elsők között mutatta be a Cal.6139 kaliberrel gyártott, sorozatgyártásban készített kronográfot. Ez az óra az első volt a világon, mint sorozatgyártásba került oszlopkerekes automata kronográf vertikális kuplunggal.

Ennek a szerkezetnek az újszerű műszaki megoldásai vezettek a kronográf szerkezetek precízebb és pontosabb működéséhez, a vertikális kuplung a gomb megnyomásakor felel a mutató precíz indításáért, az oszlopkerék pedig a váltási mechanizmus lehető legnagyobb stabilitását biztosítja megbízható és tartós működésével.

Prospex Speedtimer SRQ043J1, együtt a múlt és a jövő

A Speedtimer immár a Prospex kollekció részeként a Seiko modellek szigorú minőségi kritériumainak megfelelve készül, minden részletében a precizitást hangsúlyozva.

A műszaki tartalom a 8R46 kalibernek köszönhetően kiemelkedő, a kidolgozás pedig még a Prospex modellek között is az elit vonalat képviseli - aki kicsit elmélyedt már a Seiko referenciaszámainak világában, az tudja, hogy erre a kiemelkedő minőségre utal az SRQ előtag is.

 

Az új Prospex Speedtimer modellekben mutatkozott be 2021-ben a Seiko elit, 8R sorozatú kalibereinek legújabb tagja, a 8R46 mechanikus automata kronográf kaliber. Ennek pontossága megegyezik a már jól ismert 8R48 kaliberével, azonban a három helyett két segédszámlapot kapott és egy dátum komplikációt hat óránál. A 8R kaliberek közös jellemzőit, a precíz, megbízható sportidőmérést és a pontosságot itt is az oszlopkerék és a vertikális kuplung megoldásai biztosítják, illetve a Seiko saját MEMS technológiájával gyártott könnyű, de erős gátkereke.

 

Az új Speedtimer sorozat már korábban bemutatkozott, az ott megismert formák mit sem változtak az SRQ043J1 modellnél. A tokforma a klasszikus kerek, az arányait alapvetően a fő funkciója határozza meg - a mechanikus automata kronográf kaliber vastagsága.

Az óra átmérője a kényelmesen viselhető 42.5mm, a vastagsága pedig 15.1mm, a tokfülek távolsága 20mm, így az összhatás sportosan robosztus, mégis nem túlzóan nagy méret.

A modell egyik legjellegzetesebb, elsőre szembetűnő stílusjegye a kronográf időméréshez használatos két nyomógomb a korona két oldalán. Ezek mérete egy átlagos kronográf modellhez képest nagy, ám a precíz időmérés fontos feltétele, hogy a nyomógombok, amelyekkel a stopper vezérelhető, könnyen és stabilan kezelhetőek legyenek - ez sikerült is, a nyomáspont jól érezhető és az indítás, megállítás és nullázás is biztosan és precízen történik.

A számlap színösszeállítása tökéletesen idézi meg az 1969-es eredeti Speedtimer modellt, a jellegzetes kék-piros-ezüst színekről minden Seiko rajongónak azonnal, ugyanaz jut az eszébe - ez egy Speedtimer.

[gallery ids="144354,144351,144352,144347,144346,144348" size="large"]

A mai technológiáknak köszönhetően a számlap hosszanti struktúrája miatt a kék minden árnyalata felfedezhető, függően a fényviszonyoktól. Az ezüstfehér segédszámlapokon a piros mutatók a lehető legtisztábban leolvashatóak, és a kronográf másodpercmutatójának színe, illetve a hajlított vége is mind a precizitás jegyében születtek.

A Prospex Speedtimer SRQ043J1 modell fémszíjjal érkezik, ám a dobozban egy bőrszíjat is találunk, így a sportos hétköznapoktól az elegánsabb esti elfoglaltságokig mindenhol a társunk lehet ez a különleges darab.

A nemesacél tok és a nemesacél fémszíj egyaránt a Seiko saját “Super-hard coating” bevonatával készül, amelynek szuperkeménysége a hosszantartó karcmentes szépség záloga, éppúgy, mint a zafír kristály óraüveg.

A 100 méteres vízállóságának köszönhetően készülhetett üvegből a hátlap (a magasabb, ISO minősítésű 200 méteres vízállóság eléréséhez ezt már tömör acélra kellene cserélni), amelyen át megcsodálhatjuk a 8R46 kalibert munka közben is.

Az új modell várhatóan 2022 szeptemberében érkezik a Seiko Boutique üzletekbe világszerte.

Prospex Speedtimer SRQ043J1 technikai adatok

 

SRQ043J1
Kaliber 8R46
Járástartalék  45 óra
Tok átmérő 42.5 mm
Tok vastagság 15.1 mm
Tok anyaga nemesacél “Super-hard coating” bevonattal
Szíj anyaga nemesacél “Super-hard coating” bevonattal / krokodilbőr
Óraüveg zafír kristály
Vízállóság 10 Bar
[et_pb_cta title="Seiko Prospex Speedtimer SRQ043J1" button_url="http://seikoboutique.hu/ora/srq043j1/" url_new_window="on" button_text="MEGNÉZEM" _builder_version="4.9.2" _module_preset="default" background_color="RGBA(0,0,0,0)" custom_button="on" button_text_color="#FFFFFF" button_bg_color="#DA9A66" button_alignment="center"]

Nézd meg a Seiko Prospex Speedtimer SRQ043J1 modellt a Seiko Boutique Budapest kínálatában

[/et_pb_cta]
óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK