2020. 09. 27.

Seiko Astron GPS Solar Kintaro Hattori 160th Anniversary Limited edition - Egy lépéssel a többiek előtt

160 évvel ezelőtt született meg az az ember, akinek a Seiko helyét köszönhetjük a világ vezető óraipari vállalatai között. Kintaro Hattori, az alapító kijelölte az irányt, amely a mai napig meghatározza a cége fejlődését, és ez az útmutatás tökéletesen megmutatja, hogyan lehetett ezt elérni: “Egy lépéssel a többiek előtt”.

Kintaro Hattori, a Seiko alapítója

Az 1800-as évek második felében Japán hatalmas gazdasági és társadalmi változásokon ment át. A “sakoku” két évszázados elszigeteltsége után, mely valódi elszigeteltséget jelentett a világtól, Japán visszatért a világ térképére, és erősebb volt, mint valaha.

Az Edo-kor gazdasági és kulturális fejlődése és a nyitás a nyugati világ felé hatalmas lehetőségeket tartogatott. Kintaro Hattori ezt felismerve már 17 évesen megnyitotta első saját órásműhelyét otthonukban, ahol órákat javított, így ismerve meg tökéletesen azok működését.

Kintaro Hattori
Mindössze 4 évvel később, 21 évesen megalapította cégét, a K. Hattori & Co vállalatot, amely néhány évre rá már külföldi órák importjával és kereskedelmével foglalkozott. 1887-ben megépült a mai Wako épület helyén az első épület, mely már az azóta ikonikussá vált óratoronnyal készült Tokió üzleti központjában, Ginzában.
A Hattori & Co első épülete Ginzában (1887)

31 éves korában egy tucatnyi munkással és egy mérnökkel indult a Seikosha gyár, amely már saját faliórák gyártásával foglalkozott. Innen már csak egy lépés volt az első zsebóra elkészítése, melyet 1895-től gyártottak Timekeeper néven.

45 éves korában, 1905-ben már évek óta Japán legnagyobb óra kereskedőjeként tartották számon, és megkezdte a terjeszkedését is Ázsiában, kereskedőházakat nyitva Shanghajban és Hongkongban.

 

Az első karóra, a nagy tűzvész és a fejlődés évei

1913 fontos dátum volt mind Kintaro Hattori, mind a Seikosha gyár életében. A nyugati óragyárakban tett szakmai látogatások nyomán kifejlesztette a saját, házon belüli fogaskerék esztergáló gépeit, és így a gyártási kapacitás soha nem látott mértékben növekedett.

Ez vezetett végül oda, hogy 1913-ban elkészülhetett Japán első hazai gyártású karórája, a Laurel.

Az első japán karóra, a Laurel (1913)
A fejlődés töretlen volt a K. Hattori & Co vállalat megalapítása óta, ám mint a történelem során annyiszor, most is közbeszólt a természet. Az 1923-as nagy kantói földrengés Japán legnagyobb természeti katasztrófája volt, porig rombolva Jokohamát és Tokió nagy részét is. Amit a földrengés megkímélt, azt elpusztította az azt követő tűzvész, melynek áldozatul estek a cég irodái és a Seikosha üzemei egyaránt.
A Seikosha üzeme

KIntaro Hattori elszántságát jól jellemzi, hogy néhány hónapra rá meg is kezdte az újjáépítést. A vásárlói bizalmát is sikerült megtartania, miután a javításra váró 1500 darab órát, melyek szintén megsemmisültek a tűzvészben, ingyen pótolta új darabokkal.

A Seiko márkanév megjelenése

A tűzvészt követő újjáépítés részeként 1924-ben, mindössze egy évvel a katasztrófa után már teljes gőzzel üzemelt a gyártás, és megjelent az azóta világszerte jól ismert márkanév, a Seiko.

Az első Seiko néven készült karóra (1924)

A fejlődés innen töretlen volt, és a cég immár a lehető legstabilabb alapokon állva működött tovább az alapító, Kintaro Hattori 1934-es halála után is.

A vállalatot ma is a család vezeti, Shinji Hattori elnök-vezérigazgató ma Kintaro Hattori dédunokájaként irányít, követve a híressé vált mottóját: “Mindig egy lépéssel a többiek előtt”.

Seiko Astron GPS Solar limitált kiadás az alapító tiszteletére

2012-ben a Seiko megjelentette a világ első GPS Solar karóráját, melyet a szintén óraipari forradalmat elindító első kvarc karóra tiszteletére Astron-nak neveztek el.

Ez a modell új alapokra helyezte a karórák pontosságát, hiszen gyakorlatilag egy atomóra pontosságú időmérőt viselhetünk innentől kezdve a csuklónkon. A GPS technológiának köszönhetően a Seiko Astron modellek bárhol a világon képesek kapcsolódni a GPS műholdakhoz, és azok jelével szinkronizálva a helyi aktuális pontos időt megjeleníteni. Teszik mindezt úgy, hogy a működésükhöz szükséges energiát (beleértve a GPS kapcsolat többlet energiaigényét is) a fény energiájából nyerik.

A GPS Solar technológia működésének alapja

A technológia 160 évvel az alapító születése után is annak filozófiáján alapszik, és valóban egy lépéssel a többiek előtt fejlődik, mutatva az utat.

Ebből a modellből készült el Kintaro Hattori 160 évvel ezelőtti születésére emlékezve egy különleges, limitált kiadású darab, a Seiko Astron GPS Solar Kintaro Hattori 160th Anniversary Limited edition névre hallgató SSH073 modell.

 

Különleges alkalomra különleges megjelenésben

Seiko Astron GPS Solar Kintaro Hattori 160th Anniversary Limited edition
A Seiko Astron SSH073 megjelenése illik az ünnepi alkalomhoz. A fekete-arany kivitel eleganciája az évforduló tiszteletét fejezi ki, a nagyintenzitású titánból készült tok és szíj karcálló fekete bevonatot kapott.
A zafír kristály óraüveg körüli ráma magasfényű kerámia anyaga jól illik az exkluzív kivitelhez, és a 16 szögben csiszolt formája a 160 év egy-egy évtizedét jelképezi. Az alapító jelmondata, a “One step ahead of the rest” megjelenik az arany színben játszó hátlapon, a 2500 darabos limitált kiadás sorszámával együtt.
“One step ahead of the rest” - az alapító jelmondata máig aktuális
A hátlap másik érdekessége a közepén elhelyezett “S” logó, amely az 1900-ban bejegyzett eredeti változat.
A fém pecsét az eredeti logóval
Ugyanez a logó egy fém pecséten elhelyezésre kerül az ünnepi kiadás limitált díszdobozában, melyben helyet kap a fémszíjat kiegészítő fekete krokodilbőr szíj is, így az óra minden alkalomra, minden öltözékhez tökéletesen megállja majd a helyét.
LImitált kiadás limitált díszdobozban

Egy tökéletes óra tökéletes szerkezetet is kíván, így az SSH073 modell a legújabb Seiko GPS Solar kalibert, a valaha volt legfejlettebb 5X53 szerkezetet kapta.

Seiko Astron SSH073J1

Seiko Astron GPS Solar SSH073 Kintaro Hattori 160th Anniversary Limited edition műszaki adatok

 

  • 5X53 GPS Solar kaliber
  • zafír kristály óraüveg
  • nagyintenzitású titán tok és szíj karcálló szuperkemény bevonattal
  • 20 bar (200m) vízállóság
  • tok átmérő 42.8 mm
  • tok vastagság 14.6 mm
  • 2500 darabos limitált kiadás
  • ajándék krokodilbőr szíj és különleges díszdobozos kiadás

Értesülj elsőként újdonságainkról, limitált különlegességeinkről, rendezvényeinkről!

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK