2023. 01. 10.

Grand Seiko 9S 25th Anniversary limited edition modellek a tökéletesség jegyében

 

A Grand Seiko, mint a japán órakészítés csúcsa mindenből a legjobbat kínálja. Legyen szó a szerkezetekről, a technológiákról, a felhasznált anyagokról vagy a kidolgozás minőségéről, soha nincs kompromisszum - csak a legjobb a megfelelő. Ennek szellemében készült el 25 éve az első újragondolt mechanikus Grand Seiko kaliber is, és ez alapozta meg a ma már elismert 9S mechanikus kaliberek sorát is, ez előtt a teljesítmény előtt tiszteleg a most érkező két új Grand Seiko modell.

Grand Seiko 9S mechanikus kaliberek - a japán órakészítés felsőfoka

Éppen 25 évvel ezelőtt, 1998-ban jelent meg az első olyan Grand Seiko mechanikus kaliber, amely a már újradefiniált Grand Seiko standard még magasabb elvárásainak is megfelelt, ez volt az első 9S kaliber, a ma ismert mechanikus Grand Seiko szerkezetek első darabja.

Az új kaliber valóban új volt az első tollvonástól kezdve, felhasználva mindazt a tudást, tapasztalatot és műszaki lehetőséget, amit a Grand Seiko kapott az eltelt évtizedek alatt.

Az új Grand Seiko standard elvárásaival igen magas követelményeket támasztott saját magával szemben a gyár, az átlagos napi járáseltérést -3 / +5 másodpercben határozta meg, melynek egy 17 napos tesztelési periódus alatt, 6 pozícióban kellett megfelelnie a kalibereknek. Ezek az értékek mind meghaladták az akkor érvényes globális szabványokét, rendkívül magas minőségi elvárások voltak a 9S szerkezettel szemben, hiszen az új kalibert kifejezetten a felső kategóriás Grand Seiko modellekbe szánták.

Az élvonalbeli technológia is segítségére volt a tervezőgárdának, hiszen a fogaskerekek tervezéséhez és működésének szimulálásához használt szoftver fejlesztésétől a hajszálrugók ötvözetén át a módosított billegő gyártásáig minden házon belül zajlott és zajlik a mai napig, így biztosítva a legprecízebb tervezést és gyártást, igénybevéve a szintén saját MEMS technológiát is, amely ezeket az alkatrészeket ezredmilliméteres pontossággal képes előállítani.

Az első 9S kaliber megjelenésével érkezett az új tokforma is, amely Nobuhiro Kosugi vezető tervező irányításával méltó megjelenést adott a technikának.  A Grand Seiko design elemeinek megfelelve egy modern, a mai napig érvényes forma készült, tükrözve a 9S kaliber erényeit a külsejében is.

Két új Grand Seiko modell az évforduló tiszteletére 

A 25 eltelt év tiszteletére két új Grand Seiko modell is érkezik a Heritage Collection soraiba, melyek mindegyike az eredeti formával megegyező tokban, az eredeti 37 mm-es átmérővel és természetesen 9S mechanikus automata kaliberekkel készült. Mindkét újdonság limitált kiadás, mindössze 1200-1200 darabban jelennek meg világszerte - fontos információ, hogy mindkét modell érkezését várjuk a Seiko Boutique Budapest üzletébe is!

A két óra a megegyező formája ellenére is külön egyéniség, a számlapjaikban a stúdiót körülvevő táj újabb szépségét tükrözve.

Grand Seiko SBGH311, a hajnali felhők varázslata

A Grand Seiko SBGH311 modell nemesacél tokban és csattal, az eredetivel egyező 37 mm-es átmérőben és 13.3 mm-es vastagságban készült. A zafír kristály óraüveg tükröződésmentes bevonata alatt a számlap teszi igazán egyedivé, amely az Iwate-hegy csúcsa körül hajnalban összegyűlő felhők tengerét örökítette meg. 

Az ezüstös számlap struktúrája egy új, korábban még nem alkalmazott eljárással készült. Ez az elektroformázásnak nevezett eljárás egészen egyedi, különleges mintázatot ad a számlapoknak, amely az arany Grand Seiko logóval és a kékített másodpercmutatóval kontrasztban a klasszikus Grand Seiko design legmodernebb megjelenése.

Az óra másik érdekessége a szerkezete, a 9S85 Hi-Beat 36000 kaliber most első alkalommal jelenik meg a 37 mm-es tokban, elhozva a tradicionális formák világába napjaink egyik legkiemelkedőbb Hi-Beat kaliberét, amely 55 órás járástartalékkal bír.

Az óra hátoldalán, az üveg hátlap alatt újra feltűnik a felhők tengere, a rotort egy oxidációs eljárással kezelve magával ragadó kék színben.

Grand Seiko SBGR325, a ragyogóan kék égbolt

A másik újdonság az évforduló tiszteletére a Grand Seiko SBGR325, amely egy másik jelenséget idéz fel, azt a kék égboltot, amelyet tiszta időben láthatunk az Iwate-hegy csúcsa felett. A dinamikus kékséget a különleges gonddal elkészített indexek mellett az arany Grand Seiko logó töri meg újra, és itt is feltűnik a hőkezeléses eljárással készült kékített másodperc mutató, amely az idő múlását jelzi folyamatos járásával.

Az idő mérésében egy másik mechanikus automata kaliber, a 9S65 segít, amely napi +5/-3 másodperces pontosságával teljesíti a Grand Seiko standard szigorú követelményeit. Az üveg hátlap alatt a rotor ismét színezett, itt a Grand Seiko jellegzetes kék színében játszik, rajta természetesen az oroszlános logóval.

Mindkét óra 10 Bar vízállóságú, és az egyedi sorszámaikat a hátlapba gravírozva találhatjuk meg, 1200-1200 darabban. 

Az SBGH311 várhatóan február elején, míg az SBGR325 április elején érkezik a Seiko Boutique Budapest üzletébe. Előbbi ára 2.720.000 Ft, az utóbbi pedig 2.320.000 Ft-ba kerül, és mindkét modell már most előrendelhető.

Grand Seiko SBGH311 és SBGR325 technikai adatok

SBGH311 SBGR325
Kaliber 9S85 Hi-Beat 36.000 9S65
Járástartalék  55 óra 72 óra (3 nap)
Tok átmérő 37.0 mm 37.0 mm
Tok vastagság 13.3 mm 13.3 mm
Tok anyaga nemesacél nemesacél
Szíj (csat) anyaga nemesacél nemesacél
Óraüveg zafír kristály AR zafír kristály AR
Vízállóság 10 Bar 10 Bar

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK