2024. 08. 08.

Új King Seiko KSK 6R modellek, divatra hangolva

 

A japán kultúra bármennyire egyedi, mégis ezer szállal kötődik a világ más részein uralkodó trendekhez. Nem volt ez másképp a hatvanas években sem, amikor az amerikai egyetemi élet velejárója, a jellegzetes Ivy stílus megjelent a szigetország divatirányzatai között. A King Seiko legújabb modelljei ezt a stílust mutatják be 2024-ben, jellegzetes színvilágukkal és méretükkel a modern retro világát erősítik.

A King Seiko és a hatvanas évek

A King Seiko kollekció megjelenését a hatvanas évek kiélezett technikai versenyfutásának köszönhetjük, amely a Seiko háziversenyében a Grand Seiko és a King Seiko között zajlott. A két nagy stúdió, a Daini és a Suwa tudása legjavát nyújtva fejlesztett olyan szerkezeteket, amelyek svájci megmérettetéseken is megállták a helyüket a világ akkori élvonalában, és olyan új design nyelv alapjait rakták le már akkor, amelyek máig meghatározzák a japán órakészítés legjobbjait.

 

 

Ám a hatvanas évek Japánban nem csak a technológiákról és a fogaskerekekről szólt, a divat világa is színes, élénk mindennapokban mutatta meg magát.

Ekkor érte el Japán fővárosát az amerikai elit egyetemek világának sajátos stílusa, az Ivy stílus (és ennek utódja, a preppy), amely a jellegzetes színeivel, anyagaival és ruhadarabjaival a világ minden részén ismert és trendi volt. 

 

Az Ivy és preppy stílust leginkább talán a Grease és a Cry Baby című filmklasszikusból ismerhetjük idehaza, ez utóbbiban a “rendik” képviselték az elit egyetemek hangulatát a jellegzetes ingeikkel, nyakkendőikkel és baseball pulóvereikkel, kabátjaikkal, illetve a lányok a rakott szoknyákkal és blúzokkal - az Ivy és preppy style színvilága sajátos, az összhatás egyszerre lezser és elegáns.

A King Seiko új, kompakt méretű modelljei Ginza hangulatában

 

Újra Ginza, hiszen ez az a tokiói negyed, amely egyszerre a divat pezsgő központja és a Seiko vállalatának székhelye is egyben. Az Ivy stílus is itt hódította meg először a fiatalokat, és ma is itt történik minden, ami fontos a trendek és divatok világában Japánban.

 

 

A három új King Seiko modell tökéletesen illik ebbe a környezetbe. Az újonnan tervezett, kisebb méretű tok immár 36.1 mm-es, ami szintén a vintage órák világát idézi, a stílus pedig maradt az első KSK modell megjelenése óta megismert, jellegzetes King Seiko.

 

 

A tokfülek rövidebbek és szögletesek, több síkban kidolgozva polírozott és szálcsiszolt felületekkel, az óraüveg a dobozforma zafír kristály, amely szintén erős vintage hatást kelt.

A tömör hátlapon és a koronán is megjelenik a King Seiko eredeti logója, és a számlap kialakítása is a klasszikus. 

 

 

Egyenes indexek több síkban vágva, a jellegzetes formájú mutatók és a dupla 12-es index a strukturált felületével - minden olyan, amilyen egy King Seiko KSK modellnél elvárható.

Új az indexek Lumibrite festése, így a mutatókkal együtt sötétben is jól leolvasható, a másodpercmutató arany színe pedig szintén a klasszikus érzést hivatott erősíteni.

 

 

Az ötrészes fémszíj ennél a modellnél nem egy tömör végszemmel csatlakozik a tokhoz, hanem az utolsó egyenes szemmel közvetlenül, így a szíj kényelmesen fekszik fel a csuklóra bármekkora méretnél, a speciális stifteknek köszönhetően pedig szerszám nélkül, egyszerűen cserélhető a King Seiko megfelelő méretű bőrszíjakkal.

6R kaliber, 3 nap és kiemelkedő pontosság

 

A három új King Seiko modell már az új 6R kaliberrel készül, amely 3 napnyi járástartalékot és a korábbiaknál még magasabb pontosságot nyújt a mindennapokban, mivel ezek az órák dátum nélkül készültek a tökéletes szimmetria jegyében, így a 6R51 kaliber került felhasználásra, amely egy kézzel is húzható automata szerkezet megállítható másodpercmutatóval.

King Seiko SPB457J1 6R “Preppy Blue”

 

A jellegzetes halványkék színű számlap az Ivy és preppy stílusok egyik legjellegzetesebb darabjára utal. Az Oxford ingek egyedi anyaguknak köszönhetik nevüket, amely könnyű szövéssel készítve kényelmes és lezser, a legombolt nyak, egygombos ingujj és a kerek zseb pedig máig hódít.

King Seiko SPB459J1 6R “Preppy Green”

 

Egy zöld szín, amely a viselőjét egyből a felső tízezerbe repíti - ez a klasszikus zöld az elit egyetemek nyakkendőinek jellegzetessége volt az Ivy és preppy stílusokban. A számlap zöldje jól harmonizál a mutatók Lumibrite festésével, és a kompakt méretben is látványos.

King Seiko SPB461J1 6R “Preppy Burgundy”

 

A burgundi szín nehezen határozható meg egy szóval, kicsit lilás, kicsit bordós, sajátos árnyalat. A Preppy stílushoz az egyetemi baseball ligák viseletével kapcsolódik, a baseball kabátok és pulóverek világát hozza el.

 

Mindhárom új modell a kollekció állandó tagja lesz, érkezésüket 2024 szeptemberében várjuk.

King Seiko Ivy style SPB457J1, SPB459J1 és SPB461J1 modellek technikai adatai

King Seiko SPB457J1 - megnézem az óra adatlapját ››››

 

SPB457J1 - az óra érkezését 2024 szeptemberre várjuk, az ára 790.000 Ft lesz

 

  • Kaliber: 6R51 mechanikus automata
  • Járástartalék: 72 óra (3 nap)
  • Tok átmérő: 36.1 mm
  • Tok vastagság: 11.6 mm
  • Tok anyaga: nemesacél
  • Szíj anyaga: nemesacél
  • Óraüveg: zafír kristály (tükröződésmentes bevonattal)
  • Vízállóság: 10 Bar

 

King Seiko SPB459J1 - megnézem az óra adatlapját ››››

 

SPB459J1 - az óra érkezését 2024 szeptemberre várjuk, az ára 790.000 Ft lesz

 

  • Kaliber: 6R51 mechanikus automata
  • Járástartalék: 72 óra (3 nap)
  • Tok átmérő: 36.1 mm
  • Tok vastagság: 11.6 mm
  • Tok anyaga: nemesacél
  • Szíj anyaga: nemesacél
  • Óraüveg: zafír kristály (tükröződésmentes bevonattal)
  • Vízállóság: 10 Bar

 

King Seiko SPB461J1 - megnézem az óra adatlapját ››››

 

SPB461J1 - az óra érkezését 2024 szeptemberre várjuk, az ára 790.000 Ft lesz

 

  • Kaliber: 6R51 mechanikus automata
  • Járástartalék: 72 óra (3 nap)
  • Tok átmérő: 36.1 mm
  • Tok vastagság: 11.6 mm
  • Tok anyaga: nemesacél
  • Szíj anyaga: nemesacél
  • Óraüveg: zafír kristály (tükröződésmentes bevonattal)
  • Vízállóság: 10 Bar

TOVÁBBI CIKKEK