2023. 03. 22.

Évfordulós Presage Craftsmanship Series Limited Edition modellek a japán kézműves tradíciók tiszteletére

A Seiko Presage modellek neve egyet jelent a minőségi japán mechanikus óragyártással a kollekció megjelenése óta. A korábbi modelleken megismerhettük a tradicionális kézműves technikák sokszínűségét, most a japán karóragyártás 110 éves évfordulójára érkező limitált kiadásokkal egyidejűleg köszönthetjük a legszebb hagyományokat újra, mert ebből sosem elég.

Seiko Presage limitált újdonságok, négy stílus, négy ősi kézműves technika

A Presage modellektől megszokhattuk már a kiemelkedő minőséget, az egyedi stílust a hagyományos formák és értékek megtartásával és a folyamatosan megújuló, ősi japán kézműves technikákat felvonultató számlapokat, amelyek életet lehelnek a mechanikus szerkezetekbe. Minden ilyen modellhez kapcsolódik egy-egy történet, egy-egy családi műhely évszázados története olykor Japán legeldugottabb részén.

A messze földön híres Arita porcelán sajátos fénye vagy a szamurájok páncélját is díszítő urushi lakkozás éppúgy megállja a helyét egy óra számlapján ma is, ahogy tette azt évszázadokon át. A Presage modelleken a Seiko azonban a tökéletességig fejlesztette ezeket a technikákat, és a ma is aktív mesterek keze munkája nyomán a néha elképzelhetetlenül vékony vagy kis méretű számlapok vagy akár csak azok egy-egy apró díszítő eleme kelti életre a kézműves műhelyek féltve őrzött titkait, melyeket apáról fiúra szállva tökéletesítettek a századok.

2023-ban 110 éves az első japán karóra, a Seiko első karórája, a legendás Laurel. Ennek tiszteletére sorra érkeznek az évfordulós kiadások, és a sorból természetesen a Presage kollekció sem maradhat ki (bár éppen a Presage modellek között jelent meg az SPB359J1, amely a Laurel szinte tökéletes mása, mai technikával).

A most megjelent négy új Presage modell is a Seiko karórakészítés 110 éves évfordulóját ünnepli a maga módján, négy különböző számlappal, amelyek mindegyike egyszerre hajt fejet a Seiko történelme és Japán kézműves tradíciói előtt.

A négy modell két kaliberrel készült, így az 1500-1500 darabos limitált kiadások között mindenki megtalálja a kedvére valót.

Seiko Presage SPB393J1 ”Enamel”, a zománc tisztaságával

Az első a sorban az SPB393J1 modell, amely talán a leginkább idézi fel az első japán karórát. A tiszta, fehér zománccal borított számlapon római számokkal jelennek meg az órák, és miként a Laurel modellnél, itt is piros a 12-es - ez abban az időben a karórák egy jellegzetes stílusjegye volt.

Az óra másik érdekessége a zománc számlap mellett a szerkezete. A 6R24 szerkezet mechanikus automata, amely három retrográd mutatójával mutatja a dátumot, a hét napját és a járástartralékot is. Az óra ára 660 000 Ft.

Retrográd mutatónak azt a mutató típust hívjuk, amely nem egy teljes kört jár be pályáján, hanem annak csak egy szeletét, jellemzően közel félkörnyi utat, de ez modellenként változó lehet. A retrográd mutató, amikor a skálájának a végére ért, nem körbefordul, hanem visszatér a skála elejére és újra elindul rajta.

Ennek a modellnek a számlapját Mitsuru Yokosawa készítette, aki közel fél évszázada foglalkozik a tradicionális zománcozási technikák életben tartása mellett új módszerek kifejlesztésével is. Az évek során az általa készített zománc bevonatok egyre vékonyabbak lettek, és mára képes akár 0.1 mm vastagságú, hibátlan zománcozás készítésére is.

Seiko Presage SPB395J1 “Urushi”, a szamurájok páncéljának díszeivel

A Presage SPB395J1 modell egyedi hangulatú, igazán különleges darab. Különlegességét az urushi lakkozással készült számlapjának köszönheti, amely a japán hagyományoknak megfelelően a mélyvöröses, burgundi barna színekben játszó alapját arany díszítésekkel egészíti ki. Az SPB395J1 modell színeit Kanazawa városának jellegzetes utcái ihlették.

Ez a modell szintén a 6R24 kaliberrel készült, így minden komplikációját külön-külön mutató jelenít meg. A modell ára 800 000 Ft.

Isshu Tamura neve már ismerős lehet a Presage rajongóinak, korábban is készült Presage számlap a keze nyomán. A Maki-e technika mestere az órák mellett luxus töltőtollak díszítésével is foglalkozik, melyekre világszerte komoly érdeklődés van, terjesztve a lakkozási technika szépségét és a mester nevét is.

Seiko Presage SPB397J1 “Arita”, a porcelán nemes érzése

Az SPB397J1 modell első pillantásra elrepíti viselőjét Japán egy távoli szegletébe. A legdélebbi nagy sziget, Kyushu hegyvidékén fekszik Arita, amely a japán porcelánkészítés egyik fellegvára. A sajátos stílusú porcelán termékei igen kedveltek az összes kontinensen, 400 éves történelme elválaszthatatlan a japán porcelán történelmétől.

A számlap készítése nagyfokú precizitást és türelmet igényel, több fázison át égetik ki a végső szépségét. Az SPB397J1 modell szerkezete a 6R27, amely két segédmutatójával a járástartalékát és a dátumot mutatja, az egyik hagyományos mutató, míg a másik szintén retrográd stílusú. 

A számlapokat Arita egy olyan műhelyében készíti Hiroyuki Hashiguchi és kis csapata, amely 1830 óta része Arita és a porcelán történetének. A mester évek óta részt vesz a Presage porcelán számlapok készítésében, sőt közösen fejlesztették ki azt a különleges porcelánt, amely megfelel a számlap készítés kihívásainak is.

Seiko Presage SPB399J1 “Shippo Enamel” a zománcba zárt hullámok szépségével

A Presage rajongók emlékezhetnek még arra, hogy évekkel ezelőtt már megjelent egy ilyen különleges “shippo enamel” technikával készült számlap. A mindössze egy milliméter vastag számlapot minden égetési fázis után új zománc réteggel látják el és újra polírozzák, amíg el nem érik ezt az egyedi, háromdimenziós hatást ezzel az ősi technikával. 

Az óceánok hullámai inspirálta design színében és mélységében is a vízfelület szépségét adja vissza, és a teljes folyamat kézzel készül, emelve az elkészült mű értékét. Az SPB399J1 modell is a 6R27 kaliberrel készült, így a különleges mintázatból minél több látható, ahogy a fény-árnyék változásaival folyamatosan más és más arcát mutatja. Az óra fogyasztói ára 900 000 Ft.

Wataru Totani a shippo enamel technika mestere, amelyet kézzel készít, ahogy azt teszik évszázadok óta. A technikájának különlegessége, hogy környezetvédelmi megfontolásból nem használ ólmot a felület bevonatában (ahogy azt korábban tették), így az nem segít elkerülni az apró buborékok kialakulását az égetéskor. Helyette a polírozás közben mikroszkóppal figyeli a felületet, és a kis buborékokat egyesével távolítja el, amely rendkívül összetett figyelmet igénylő plusz feladat.

Presage SPB339J1, SPB395J1, SPB397J1 és SPB399J1 technikai adatok

  SPB393J1 SPB395J1 SPB397J1 SPB399J1
Kaliber 6R24 6R24 6R27 6R27
Járástartalék  45 óra 45 óra 45 óra 45 óra
Tok átmérő 40.2 mm 40.2 mm 40.6 mm 40.6 mm
Tok vastagság 12.8 mm 12.8 mm 14.1 mm 14.1 mm
Tok anyaga nemesacél nemesacél nemesacél nemesacél
Szíj anyaga borjúbőr borjúbőr borjúbőr borjúbőr
Óraüveg zafír kristály zafír kristály zafír kristály zafír kristály
Vízállóság 10 Bar (100m) 10 Bar (100m) 10 Bar (100m) 10 Bar (100m)

Az órák várhatóan 2023 júniusában érkeznek majd a Seiko Boutique Budapest üzletébe.  

 

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK