2023. 04. 26.

Presage Style 60’s GMT - Komplikált elegancia

A Presage Style 60’s modellekkel a Seiko egyszerre hozta vissza az óraipar aranykorát a vintage stílussal és emelte azt a mai kornak megfelelő műszaki színvonalra. A hangulat fokozódik, a most megjelent Presage Style 60’s GMT modellek komplikációja valami egészen egyedi hangulatot kölcsönöz a kollekciónak, az utazás élményét köti össze a mechanikus órakészítés elérhető eleganciájával.

Presage Style 60’s, a modern vintage 

2019-ben mutatta be a Seiko a Presage kollekciójának egy olyan sorozatát, amely az óraipar és a Seiko egyik legszebb korszakát idézi fel formáival és stílusával.

A Style 60’s modellek a nevükben hordozzák azt a hangulatot, amely egyre népszerűbb napjainkban, a vintage érzést, amely egyeseknek a boldog múlt, másoknak a lenyűgöző retro világ hangulata.

A sorozat alapja és inspirációja az a Seiko Crown Chronograph volt, amely letisztult stílusával tisztelgett az 1964-es tokiói olimpia hivatalos időmérője cím elnyerése előtt. Az egyedi megjelenését az úgynevezett “monopusher” kialakításának köszönhette, ennek köszönhetően a ma ismert és elterjedt kronográfokkal szemben egyetlen nyomógombbal oldotta meg a kronográf komplikáció működtetését.

A Style 60’s modellek a mai napig hűen követik a vonalvezetését, és mostantól kezdve három GMT modell színesíti a Presage palettáját.

Style 60’s GMT újdonságok azoknak, akik egy kicsit többre vágynak

A GMT komplikáció napjaink legnagyobb sikere a Seiko legnépszerűbb kollekcióinál. A sort a Seiko 5 Sports GMT újdonsága kezdték, hatalmas meglepetést okozva a rajongók között.

A GMT térhódítása itt nem állt meg, sorra érkeztek a Prospex mechanikus GMT búvárórái és a fenntartható technológiák jegyében a solar GMT modelljei is, a Presage Sharp Edged Series pedig már korábban bemutatta a maga megoldását.

 

Tudtad? A GMT komplikáció az óráknál egy plusz mutatót jelent a számlapon, amely ebben az esetben nem 12, hanem 24 óra alatt jár körbe, és a GMT lünettán teszi leolvashatóvá egy második időzóna pontos idejét. 

 

Ha követed a Seiko Boutique Youtube csatornáján a videóinkat, akkor már tudod, hogy a “GMT az új kronográf”, ez a komplikáció most indult el azon az úton, amelyet korábban a kronográf órák jártak be - és ez a siker útja.

A most érkező három új modell a Seiko 5 Sports modellekben bemutatkozott kaliberrel készült, a 4R34 szerkezet a 4R sorozat tagjaként a megfizethető minőséget képviseli, és egy olyan komplikációt hozott el a bárki számára elérhető árú mechanikus órák világába, amely korábban csak a felső kategóriás modelleknél volt megtalálható.

A három új modell, az SSK009, az SSK011 és az SSK013 megjelenése megyegyezik a már jól ismert Style 60’s modellekével. A 40.8 mm-es átmérő a 13.0 mm-es vastagsággal és a domború Hardlex óraüveggel a klasszikus hatvanas évekbeli arányokat idézi, a karcsú, de mégis szögletes tokfülek és a tok kidolgozása is a legszebb hagyományok alapján készült. 

Az 5 Bar vízállóságú tok oldalai tükörpolírt kaptak, a felső felületek szálcsiszoltak, így az összkép valóban vintage, a kidolgozás, az anyagok és a műszaki tartalom pedig abszolút mai.

Presage SSK009J1, kék számlappal

A Presage SSK009J1 modell számlapjának kékje nehezen besorolható, nem tengerkék, nem is égszínkék, de nem sötétkék - egyedi hangulata a legtöbb viselettel kompatibilis.

A három modell közül ez az egy készült fémszíjjal (fémcsattal), így ez a legsportosabb darab.

Valamennyi modell érdekessége a két színű lünetta, amely fekete és sötétszürke részekre bontva jelzi a GMT mutató helyét a délelőtt és délután között.

Presage SSK011J1, a klasszikus ezüstfehér

A Presage SSK011J1 számlapja talán a legklasszikusabb és egyben a legerősebb vintage hatású darab, az ezüstfehér, sugaras mintázatú számlap egy örök klasszikus. A metszett indexek közül a 12-es index dupla, a mutatók és az indexek pedig Lumibrite foszforeszkáló festést kaptak, így sötétben is hosszabb ideig jól leolvasható marad az óra.

Ez a modell rallye stílusú bőrszíjat kapott, a fekete jól illik a számlaphoz és a stílushoz egyaránt.

Presage SSK013J1, a fekete és arany eleganciája

A hármasból talán ez a legkülönlegesebb színösszeállítás, bár a hatvanas években nem volt ritka a fekete számlap arany indexekkel és mutatókkal. Az eredeti hangulatot fokozza a dátumablak fém kerete, ami mára már eltűnt egy kicsit, de elegáns apró részlete egy szép korszaknak.

Az SSK013J1 modell szintén bőrszíjjal készül, a rallye stílus tökéletesen illik hozzá, szinte érezni a benzin illatát egy nyitott sportautóban kanyarogva Monte Carlo utcáin.

Az újdonságok várhatóan május végén, június elején érkeznek a hivatalos partnerek üzleteibe országszerte.

TOVÁBBI CIKKEK