2023. 06. 23.

Prospex Ice Diver U.S. Exclusive modellek Magyarországon!

Az óraiparban bevált szokás az eltérő piacokra készített különleges kiadások sora, a speciálisan Japán részére készült modellek a legismertebbek, de készül az amerikai piacra is olyan modell, amely a világ más részén nem elérhető. Most mégis lehetőséget kaptunk arra, hogy néhány Prospex “U.S. Exclusive” modellt Magyarországra hozhassunk, éltünk is vele, így hat olyan modellt mutatunk be, amelyek eddig az Európában elérhetetlen kategóriába tartoztak.

Eltérő piacok, speciális kiadások, egyedi modellek

A Seiko kínálata hatalmas, és jellemzően mindig jóval nagyobb, mint ami egy-egy ország, régió vagy földrész kínálatában megjelenik.

Ennek az oka egyszerű, minden földrész más világ, mások a kulturális hatások, elvárások  és szokások is. Egyik legismertebb példa erre az autóipar, amelyben az európai, az észak- és dél-amerikai és az ázsiai piacokon is alapjaiban különbözik a kínálat, sokszor egy néven teljesen más modellt kínálva.

Az óraipar és a Seiko kínálata ennyire szerencsére nem megosztott, ám mégis vannak olyan modellek, sorozatok sőt akár kollekciók is, amelyek egy-egy adott ország sajátjai. Ez egyszerre növeli az ilyen kiadások exkluzivitását és tesz eleget a helyi igényeknek is akár design, akár kivitel terén. A legnagyobb ilyen piac a japán, számtalan érdekes modell jelenik meg a jól ismert “JDM” kategóriában (Japanese Domestic Market - Japán belföldi piac), amelyeket a világ más részein élők sóvárogva néznek, de általában nem férhetnek hozzájuk.

Prospex U.S. Exclusive “Built for the ice diver”, avagy irány Amerika!

Ritka alkalom, amikor egy ilyen speciális modell világkörüli útra kelhet, most mégis abban a szerencsében részesültünk, hogy néhány, speciálisan az Egyesült Államok részére készült Prospex modell hazánkba érkezik, és a hivatalos forgalomban részt vehet.

Ezeknek a modelleknek (2 modell 3-3 változata) van európai változata is, amelyek néhány részletben eltérnek, és az órák világában épp az a szép, hogy egy órát ez a néhány apró részlet már saját egyéniséggel képes felruházni.

Az újdonságokat András és Attila részletesen bemutatja ebben a videóban, amelyben szó esik az európai és az amerikai kiadások közti különbségekről is:

Seiko Prospex Sumo Ice Diver modellek - SPB175, SPB177 és SPB179

A két modell közül az egyik a “Sumo” becenevéven jól ismert Prospex búváróra, amely a gyűjtők és rajongók között a Seiko modellek egyik legnépszerűbbje. A formái a legszebb Seiko búváróra hagyományokat idézik fel, a hatvanas évek első búvárórái köszönnek vissza a vonalakból.

A becenév eredetéről már többször olvashattál nálunk, a Seiko „Sumo” elnevezéséről két legenda is kering. Az egyik szerint a becenevét a viszonylag nagy tokátmérőhöz tartozó keskenyebb, 20mm-es csatszélesség miatt néz úgy ki az óra, mint a szumó birkózók a nagy testükkel a vékony lábaikon, míg másik változat a japán tradicionális birkózók öltözékére utal, az óra 12-es indexének formája az ágyákkötő hagyományos viseletére emlékeztet.

A három új modell megtartotta a 2007-ben megjelent első Sumo modell formája mellett a méreteit is, a 45 mm-es átmérőt és a 12.9 mm-es vastagságot is. A modern idők kihívásainak megfelelve az óraüveg ma már zafír kristály, és az U.S. Exclusive kiadás kapott egy nagyítót is az üvegre a dátumablak fölé, segítve ezzel a leolvasását.

Az egyik nagyobb különbség az európai modellekhez képest ezen a három órán a fémszíj csatjában keresendő, míg az európai kiadások már egy újabb, tömör nemesacélból készült csatot kapnak, addig az amerikai piacra készült modellek a hideg racionalitás elvével a korábbi csatot kapták meg, amely lemezből készül, és egy speciális, úgynevezett búvárhosszabítós megoldással egy mozdulattal felcsatolhatóak a búvárruhára is.

A lemezből készült csat természetesen épp olyan erős és tartós megoldás, mint a tömör acélból készülő, és a mindennapokban tökéletesen használható, ízlés kérdése inkább, kinek melyik változat a kedvesebb.

A másik jellegzetes eltérés a számlapban keresendő, a három új Prospex Sumo Ice Diver modell egy négyzetrácsos, strukturált felületet kapott, amelyek színe egyenletes, míg az európai modelleké egy úgynevezett vignettált technikával készülő, a közepe felé sötétedő megoldás. Itt szintén mindössze ízlésbeli kérdés, kinek melyik megoldás a szimpatikusabb, ezeknél a modelleknél a különlegességet a korlátozott hozzáférésük emeli jelentősen.

SPB175J1

SPB175J1

A három modell közül az SPB175J1 számlapja szürke színben játszik és a másodperc mutató vége világoskék árnyalatot kapott, az SPB177J1 modell a klasszikus zöld számlaphoz és búvárlünettához fehér másodperc mutatót, míg az SPB179J1 modell a kék minden árnyalatát felvonultatva világoskék számlappal, sötétkék búvárlünettával és mélykék másodpercmutatóval érkezik.

SPB177J1

SPB177J1

A különleges kiadások különleges csomagolásban is érkeznek, a szokásosnál nagyobb dobozban a Prospex logó alatt egy eredeti amerikai ikon, egy Maglite mini zseblámpa is lapul.

SPB179J1

SPB179J1

A három modell jelenleg 380.000 Ft áron, korlátozott mennyiségben elérhető a Seiko Boutique Budapest üzletében.

Seiko Prospex “Captain Willard” Ice Diver modellek - SPB261, SPB263 és SPB265

A Seiko búváróráinak másik nagy ikonja a sokak által csak “Willard” vagy “Captain Willard” néven ismert tokforma, amely az egyik legnagyobb japán felfedező, Naomi Uemura kezén megjárta a sarkkörökön túli világokat éppúgy, mint öt földrész legmagasabb hegycsúcsait.

Amikor 1970-ben megtervezték a japán mérnökök ezt a búvárórát, valójában csak praktikus szempontok vezérelték őket. Amit ezektől az óráktól akkor el lehetett várni, az a tartósság, ellenállóság, pontosság és a megbízható működés. A munka során ezeket figyelembe véve alkották meg a teknős páncéljára emlékeztető tokot, mely újszerű formájával védte a 4 óránál elhelyezett koronát. 

A számlap és mutatók a leolvashatóságot szolgálták már akkor is, és a 150 méteres vízállósága is kiemelkedően jó érték volt. Az azóta eltelt közel ötven évben sem változott sokat a búváróra design, ami jól mutatja az eredeti modell sikerét.

Az ismertségét több irányból is megalapozta, a nagyvilág Martin Sheen kezén találkozott vele az Oscar-díjas alkotásban, az „Apokalipszis most” című moziban, így innen ered a beceneve is, a „Willard” vagy “Captain Willard” a filmbéli karakter után.

A három új Prospex Ice Diver modell, az SPB261, az SPB263 és az SPB265 is ezzel a legendás formával készült, mai modern technikai paraméterekkel és különleges megjelenéssel az amerikai piacra.

A diver’s 200 méteres vízállóság a Prospex modelleknél az alap, holott a búvárórák között ez az ISO minősítésnek megfelelő tudás már elismerésre méltó. Szintén alap ennél és a másik most bemutatott Prospex Ice Diver modellnél is a Seiko saját 6R35 mechanikus automata szerkezete, amely 21.600-as féllengésszámával 70 órányi járástartalékot ad, és ez az érték szintén túl van a megszokotton ebben az árkategóriában.

SPB261J1

SPB261J1

Amiben különböznek ezek az órák az európai társaiktól, az ismét a megjelenésük. Az SPB261J1 modell számlapja egy szürkés árnyalatot kapott, jellegzetes, jégmezőkre emkékeztető strukturált felülettel és vignettált kivitelben, vagyis a színe a számlap széle felé sötétedik.

Ez a vignettált kivitel szépen kiemeli az indexeket, amelyek Seiko búvárórához méltó Lumibrite bevonattal büszkélkedhetnek, amely hosszan és erősen foszforeszkál a sötétben.

Az SPB263J1 modell hideg kék színe adja vissza talán a leginkább a jeges tengerek fagyott világának hangulatát, és mint mindhárom modellnél, itt is a másodpercmutató jellegzetes pöttye (amely a sötétben segít megkülönböztetni a mutatót) élénk sárga színben játszik, igen erős kontrasztot adva ezzel a hidegebb színű számlapoknak.

SPB263J1

SPB263J1

A harmadik modell a Prospex Ice Diver “Willard” sorozatban az SPB265J1, amely kékeszöld színével jól illik a másik két modell sajátos, hűvös, jeges színvilágába. A nemesacél tok, a fémszíj és a zafír kristály óraüveg mindhárom modellnél megegyezik, biztosítva a Prospex kollekció által elvárt kiemelkedő műszaki színvonalat.

SPB265J1

SPB265J1

A három modell jelenleg 570.000 Ft áron, korlátozott mennyiségben elérhető a Seiko Boutique Budapest üzletében.

 

Seiko Prospex U.S. Exclusive Ice Diver modellek technikai adatai

TOVÁBBI CIKKEK