2022. 11. 09.

Grand Seiko SBGY011G Asaborake, a hajnal hasadtával érkező szépség

1967-ben egy új órával bővült a Grand Seiko kollekció, amely gyorsan a Grand Seiko egyik meghatározó darabjává vált. Ez volt a 44GS, az első óra amely megtestesítette a Grand Seiko Style-t, a Grand Seiko jellegzetes megjelenését adó formatervezési nyelvet, amely még ma, 55 évvel később is minden egyes új darabot inspirál. 

Minden márka történetében vannak meghatározó darabok, amelyek végigkísérik, sőt meghatározzák a későbbi modellek stílusát is. A most érkezett Grand Seiko Heritage Collection SBGY011G egy kézi felhúzású Spring Drive modell, amely a 44GS szellemét kelti életre egy karcsú “dress watch" tokban.

A 44GS egy olyan stílus, amely első pillantásra felismerhető, és így első pillantásra felismerhetővé teszi azokat a modelleket is, amelyek ezt követve készültek. A Nobuhiro Kosugi által tervezett tok szögletes vonalai, élekkel határolt síkjai és finoman ívelt oldalai az egyenes tokfülek jellegzetes végeivel komoly kihívást jelentenek a Zaratsu polírozást végző mestereknek, de a végeredmény egy tökéletes példája lett a japán kézműves órakészítés magasiskolájának.

Asaborake, a pillanat, amikor a hajnal finoman visszahúzza az éjszaka fátylát

Az új modell, az SBGY011G finoman texturált fehér számlapja az “Asaborake”-t idézi (a japánban ez jelenti a hajnalt), azt a rövid időszakot, amikor a hajnal beköszöntével a fény áthatol a reggeli ködön, és elkezdi felfedni a Shinshu hegyvidékének tájképét, ahol ez a modell és az összes Grand Seiko Spring Drive is készül. 

A kékített acélból készült másodpercmutatót kézzel finoman ívelik, hogy közel legyen az indexekhez és a perc jelzőkhöz. 

Ez nem csak az idő pontosabb leolvashatóságát javítja, amely havi +/- 15 másodperces pontosságú, hanem lehetővé teszi, hogy viselője teljes mértékben élvezhesse a másodpercmutató folytonos mozgását, amely a Spring Drive kaliber egyik sajátja. 

Az eredeti 44GS-hez hasonlóan az üveg szögletes, úgynevezett “box shaped” formát kapott, hogy az óra klasszikus formája megmaradjon, de az óraüveg peremének magassága csökkent, hogy az óra teljes súlypontja alacsonyabb legyen, és így vékony tok profilt és kényelmes viseletet biztosítson a csuklón.

Az SBGY011G méretei is a mindennapi kényelem jegyében születtek, a 40.0 mm-es átmérő és a 10.5 mm-es vastagság tökéletesen hordható méret, minden öltözettel kényelmesen viselhető.

A kézi felhúzású 9R31 kaliber 72 órás járástartalékot biztosít a "Dual Spring Barrel" dupla rugóházas megoldásának köszönhetően, amelyben két rugó van párhuzamosan elhelyezve egyetlen rugóházban, jelentősen növelve ezzel a hatékonyságot.

Grand Seiko SBGY011G technikai adatok

SBGY011G
Kaliber 9R31 Spring Drive
Járástartalék  72 óra
Tok átmérő 40.0 mm
Tok vastagság 10.5 mm
Tok anyaga nemesacél
Szíj anyaga krokodilbőr
Óraüveg zafír kristály 
Vízállóság 10 bar 
Súly 77 g

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK