2022. 12. 05.

Grand Seiko SBGY027G “Karesansui” European Exclusive Model a japánkertek nyugalmával

Japánkert, szárazkert, sziklakert vagy Zen kert - mind ugyanazt jelenti hosszú évszázadok óta Japánban. A természet szépségét megörökítő, jellegzetes megjelenésű kert a nyugodt elmélyülés, a meditatív befelé fordulás idejét hozza el bárkinek, aki megáll egy ilyen kertben és körültekint. A Grand Seiko SBGY027G modellje ezt a nyugodt látványt öntötte formába a maga kifinomult módján, így bővítve az Elegance collection modellek sorát egy European Exclusive modellel.

A japánkert évezredes titka

A japán kultúra sokrétű és évezredes múlttal rendelkezik. Ezer szállal kötődik a természethez, inspirálódik, tanul és fejlődik a szigetország sajátos természeti csodáiból. Az egyik ilyen jellegzetes japán műfaj a japánkertek világa, amelynek három formája terjedt el, a hagyományos, növényekkel beültetett, a teakert és a szárazkert vagy sziklakert, vagy ahogy Japánban hívják a “Karesansui” kert.

A kifejezés (枯山水) szárazkertet jelent, ami tökéletesen leírja a jellegét, hiszen egy kőből, sziklákból álló miniatűr tájkép ez, melyet néha a sziklákon mohával és kisebb bokrokkal színesítenek.

A leggyakrabban templomok, szentélyek és kolostorok udvarait díszítik,és a fő funkciójuk a Zen nyugalmát sugalló, elmélyült gondolkodás helyszínét biztosítani - persze a mindennapi esztétika fontos részei is (ezért is hívják ezeket a kerteket Zen kerteknek is, mivel a párhuzam eltagadhatatlan).

Grand Seiko SBGY027G “Karesansui”, a hagyomány és a technika találkozása

A Grand Seiko és a természet szoros összefonódása régről ered. Talán a japánok sajátos viszonya az őket körülvevő természettel, talán a stúdiók lenyűgöző környezetei miatt, de minden modellben tettenérhető a természet egy-egy apró szelete, legyen az egy mintázat, egy anyag vagy egy látvány, a Grand Seiko tervezői inspirálódnak és átadják az érzést.

A Grand Seiko Elegance Collection European Exclusive modellje, a “Karesansui” SBGY027G modell sem tagadhatja le származását. A számlap karakteres mintázata a szárazkert vagy sziklakert sajátos, hullámszerű mintáját idézi fel, amelyet a 8. század óta ugyanúgy készítenek el egy speciális, bár elég egyszerű, fából készült szerszámmal a hozzáértő kezek.

Ugyanilyen hozzáértéssel készült az SBGY0027G modell számlapja is, amely a hullám mintázat eredeti értékét megtartva a fény-árnyék játékával minden szögből, minden mozdulatra más és más arcát mutatja. A tökéletesen kivitelezett mutatók és a Zaratsu polírozással készült metszett indexek is hozzáteszik a sajátjukat a látványhoz, az óra a fény hatására szinte életre kel a csuklón.

Spring Drive 9R31 kaliber, a legmodernebb kézihúzós szerkezet

A ma elterjedt mechanikus kaliberek túlnyomó többsége automata felhúzószerkezettel készül, amely kényelmes és gondtalan viseletet ad a mindennapokban. Van azonban az órakedvelőknek egy olyan rétege, akik szeretnek az átlagnál többet foglalkozni az órájukkal, nekik készült a 9R31 Spring Drive kaliber is, amely kézihúzós, vagyis a működéséhez szükséges főrugó energiáját kézzel, a koronán keresztül mi magunk adhatjuk át neki felhúzással.

Ennek a hagyományos módszernek a szépsége ebben rejlik, és hozzátesz az óra megjelenéséhez is, mivel egy ilyen kaliber vékonyabb, mint az automata társai, így karcsúbb tokformát enged a tervezéskor. A Spring Drive 9R31 kaliber a Spring Drive rendkívüli pontosságát adja, mechanikus, rugó által hajtott kaliberként is képes a havi +/-15 másodperces pontosságot tartani, amely valóban kiemelkedő érték.

A szerkezetet az átlátszó hátlapon át meg is csodálhatjuk működése közben - külön érdekessége, hogy a járástartalék kijelző is itt került elhelyezésre, segítve ezzel a számlap visszafogott, letisztult megjelenését, ráadásul a három napnyi járástartalék nem is igényli a folyamatos ellenőrzést.

Limitált kiadás mindössze 100 darabban Európa részére

A Grand Seiko SBGY027G “Karesansui” egy speciális, European Exclusive modell, vagyis az európai Grand Seiko hálózat üzleteiben lesz csak kapható, a különlegesen szép számlap, a kézihúzós Spring Drive kaliber és az igen alacsony példányszám (mindössze 100 darab készül belőle) minden bizonnyal gyors sikert ígér.

Grand Seiko SBGY027G technikai adatok

SBGY011G
Kaliber 9R31 kézihúzós Spring Drive
Járástartalék  72 óra
Tok átmérő 38.5 mm
Tok vastagság 10.2 mm
Tok anyaga nemesacél
Szíj anyaga marhabőr
Óraüveg zafír kristály 
Limitáció 100 darab

 

https://youtu.be/6TMOR1lhxtk

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK