2023. 01. 16.

Felfedezők a tenger mélyén - SLA065 - limitált kiadású Save The Ocean modell érkezik különleges megjelenéssel

SLA065

A Save The Ocean kollekció létrehozásával a Seiko elindított egy olyan projektet, amellyel azóta is kitartóan támogatja az óceánok világával kapcsolatos kutatásokat szerte a világon. A most érkező SLA065 Save The Ocean modell a Prospex kínálatának egyik csúcsa, a limitált kiadású darab különleges kidolgozása és szerkezete mellett a számlapja is igen látványos lett, egy különleges tengerészeti eszközt idéz fel.

A Seiko és a Save The Ocean program

Az első Save The Ocean modell megjelenése óta rendkívüli figyelem és elismerés övezi a rajongók körében ezt a sorozatot. A Prospex modellek mindegyike egy kicsit más, egy kicsit több a megszokott kivitelű búváróráknál, készült már fekete változat belőle, az Antarktika jeges világát felidéző összeállítás és az óceánok élővilágát bemutató darab is rájákkal, pingvinekkel vagy akár a nagy fehér cápával -  egy közös volt bennük, valamennyi népszerű és keresett darab lett a megjelenésekor.

A Save The Ocean elnevezés nem véletlen, a Seiko által életre hívott kezdeményezés részeként a Seiko Prospex támogatást nyújt egy-egy szervezet működéséhez, amelyek az óceánok élővilágának megismerésével és megmentésével foglalkoznak. Ezek egyike egy olyan régészeti projekt, amely a görögországi Fournoi szigeténél működik.

Save The Ocean

A projekt résztvevői 2015 óta dolgoznak azon, hogy feltárják és megmentsék az utókornak a környéken a 4. században elsüllyedt kereskedelmi hajókat, ezzel segítve a mediterráneum tengeri kereskedelmének megismerését és megőrzését a jövő generációi számára is.

Limitált Save The Ocean csúcsmodell a tenger mélyéről - Seiko Prospex SLA065

SLA065

Az újdonság az SLA065 Seiko Prospex 1965 Diver’s Modern Re-interpretation Save the Ocean Limited Edition nevet viseli. Az óra az első Seiko búváróra modern újraértelmezése, szinte változatlan vonalakkal, de olyan műszaki tartalommal megtöltve, amely a mai kor búváróráinak top modelljei közé helyezi.

A Seiko és a búvárórák kapcsolata közel hat évtizedes múltra tekint vissza. 1965-ben jelent meg az első japán búváróraként a rajongók körében azóta is keresett, 62MAS néven ismert modell, amely megalapozta a Seiko búváróráinak máig tartó sikertörténetét. A kiemelkedő minőségükről, magas műszaki tartalmukról és egyedi formavilágukról ismert Seiko búvárórák verhetetlen ár-érték arányukkal hódítanak megjelenésük óta.

Cal. 8L35, a Seiko top mechanikus szerkezete

A Seiko búvárórinak hosszú sorában az SLA típusjelzésű modellek a csúcsot képviselik, így a most érkező SLA065 modell is a Prospex modellek legfelső kategóriájába tartozik. Egy ilyen búvárórába nem is kerülhet más kaliber, mint a 8L35 mechanikus automata szerkezet, amely speciálisan az elit búvárórák igényeihez lett tervezve és elkészítve.

A 8L35 kaliber minden eleme a teljesítmény, stabilitás és precizitás jegyében készült - olyan megoldásokkal tökéletesítették, mint a négy karral megerősített billegő, amelyet a beszabályozásakor egyenként vizsgálnak meg 1 mikrogrammos(!) lépésekben addig, amíg el nem éri a tökéletes kiegyensúlyozottságát.

A fogaskerekeket a Seiko saját MEMS technológiájával gyártják le ezredmilliméteres pontossággal, majd foganként polírozzák a lehető legjobb végeredmény eléréséig. A tökéletes kaliber megjelenése is kifogástalan kell, hogy legyen, ezért a szerkezet, a híd és a rotor elemeit a végső díszítésükkor ródiummal vonják be, amely az ékszerészetben a fehérarany bevonataként ismert nemes anyag.

A számlap és egy titokzatos eszköz, az asztrolábium

A Seiko Prospex SLA065 modell különlegessége a számlap mintázatában rejlik, amely egy titokzatos eszközről, az asztrolábiumról (angolul: Astrolabe) lett mintázva. Az asztrolábium, amelyet a magyar nyelv szépségének köszönhetően csillagóraként is ismerhetünk, egy olyan, a hajózásban használt eszköz, amelynek segítségével csillagászati számításokat lehetett gyorsan elvégezni grafikus úton már a 3. században is, amikor még nem álltak a hajózók rendelkezésére a mai kor számítógépes eszközei.

Az asztrolábium a víz alatti régészeti lelőhelyekről a leggyakrabban előkerülő leletek egyike, ennek összetettségét jeleníti meg a számlap, felidézve a régi korok kalandvágyó tengerészeinek világának egy kis részét.

Klasszikus megjelenés a legmagasabb színvonalon

A tokforma a tökéletes felidézése az 1965 modellnek, első pillantásra felismerhető az öröksége. Közelebbről megvizsgálva azonban látszik az SLA065 modell kidolgozottsága, a tok a Seiko egyedi és rendkívül magas színvonalú Zaratsu polírozási technikájával készült, amely torzításmentes felületeket ad a képzett mesterek keze munkája nyomán.

Az eredeti formákat idéző indexek és mutatók Lumibrite festésüknek köszönhetően hosszan és erősen foszforeszkálnak a sötétben, biztosítva ezzel a leolvashatóságot a zafír kristály óraüveg alatt. Az SLA065 modell a számlap színéhez jól illő kék szilikon szíjjal érkezik, amely egyszerre kényelmes és praktikus is egy valódi búvárórán.

A diver’s 200m (ISO szabvány szerinti) vízállóságú modell hátlapja tömör nemesacél, melybe belegravírozva találjuk meg a mindössze 1300 darabban készült különlegesség egyedi sorszámát is. Az óra várhatóan február végén kerül a Seiko Boutique Budapest üzletébe, ára 1.200.000 Ft. 

Seiko Prospex SLA065J1 technikai adatok

 

  SLA065J1
Kaliber 8L35
Járástartalék  50 óra
Tok átmérő 41.3 mm
Tok vastagság 13.1 mm
Tok anyaga nemesacél (Super Hard Coating bevonattal)
Szíj anyaga szilikon
Óraüveg zafír kristály (tükröződésmentes bevonattal)
Vízállóság diver’s 200m

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK