2023. 04. 04.

Grand Seiko SLGA023G “Ushio”, egy új Evolution 9 Spring Drive 5days Diver

2022-ben a genfi Watches and Wonders kiállításon mutatta be a Grand Seiko az Evolution 9 sorozatának 3 új, Spring Drive kaliberrel készült sport modelljét, és most egy évvel később újra a kiállításhoz kötődően jelenik meg az a Spring Drive búváróra, amely mind technikájával, mind pedig megjelenésével újra feljebb helyezi azt a bizonyos lécet a high-end búvárórák világában. AZ SLGA023G megérkezett, és helyet követel magának a legnagyobbak között.

Búváróra a legfelső kategóriából - SLGA023G Ushio Spring diver

Egy éve éppen, hogy a fekete “Ushio” számlapos Grand Seiko búvár modell, az SLGA015 lenyűgözte megjelenésével a hozzáértő közönséget, és most a 2023-as Watches and Wonders kiállítás aktualitásaként újra megismétlődik a varázslat.

Egy újabb “Ushio” számlapos Grand Seiko búváróra érkezik, amely egyszerre egy high-tech csoda és egyszerre egy műremek. Előbbiért az 5 napos járástartalékkal és kiemelkedő pontossággal működő 9RA5 Spring Drive kaliber felel, utóbbiért pedig az Evolution 9 sorozat formanyelve és a különlegesen kidolgozott számlap, amelyek így együtt a Grand Seiko helyét jelzik az órák világának csúcsain.

Az “Ushio” az árapály hullámainak, áramlatainak neve a japán nyelvben. Ahogy a Japán tenger áramlatai összefutnak a Csendes-óceánéval, a partok mentén Kuroshio-áramlatként (más néven Fekete-áramlat) mennek tovább, együtt az Oyashio-áramlat tápanyagokban gazdag vizével. Ez a természeti jelenség egyedi tengeri élővilágnak ad otthont, és a másodpercenkénti 65 millió köbméteres vízmennyiség, amelyet megmozgat, sajátos felületet varázsol a vízfelszínre.

Az új SLGA023G modell számlapja ezt a látványt örökíti meg, és a Grand Seiko jellegzetes kékjében elkészítve nem hagy kétséget afelől, hogy búvárkodásra termett. Mind a számlap, mind pedig a kerámia búvárlünetta is az óceánok színeit idézi, a jól ismert Grand Seiko stílus pedig, amely már 1967 óta határozza meg alapjaiban valamennyi modell megjelenését, felel a széles, jól leolvasható mutatókért és indexekért is - persze ebben sokat segít a Lumibrite híresen erősen foszforeszkáló fénye is, amely a mutatókat és az indexeket fedi.

Kényelem, stílus és kidolgozás - az Evolution 9 sorozat alapjai

Az Evolution 9 sorozat a Grand Seiko jövője, úgy, hogy közben a múltjából és gyökereiből építkezik, és ragaszkodik az 1967 óta élő 44GS hagyományokhoz.  A stílus örök, de a megjelenés a legmodernebb, így a Grand Seiko Evolution 9 sorozat modelljei a következő évtizedek meghatározó darabjai lesznek.

A tok búvárórához mérten robosztus, de nem túlzó méretekkel bír. Az ISO szabványnak megfelelő diver’s 200m vízállóság megkövetel bizonyos méreteket, mert a fizikával nem vitatkozhat egy designer sem, de az Evolution 9 sorozat tagjaként az arányainak köszönhetően a 43.8 mm-es átmérőjű és 13.8 mm-es vastagságú óra kényelmes viselet.

Sokat segít ebben a tok és a fémszíj anyaga is, a vállalat által fejlesztett “nagyintenzitású titán” az acélnál harmadával kisebb súlyával egész nap kényelmesen viselhetővé tette az SLGA023G modellt. 

A titán eme változatának egyéb előnyei is vannak a nemesacélokkal szemben, a felületi keménysége nagyobb, így tovább ellenáll a karcoknak, és a szabad szemmel nem látható, mégis a rozsdamentes anyagoknál is jelenlévő felületi korróziónak is jobban képes ellenállni. 

Spring Drive 9RA5 5 days, az élvonalbeli technológia

Az egy évvel ezelőtti modellben jelent meg először nem limitált kiadású órában a Spring Drive 9RA5 kaliber, amely az SLGA023G szerkezete is.

A szerkezet önmagában is egy kisebb technikai csoda, a pontossága havonta +/-10 másodperc, amely rugóerővel hajtott kalibereknél legtöbbször csak egy álom. A 9RA5 szerkezet ráadásul nem csak igen pontos, de az elődeihez képest vékonyabb, mégis erőteljesebb lett egy sor technikai újdonságnak köszönhetően.

Az elcsúsztatott dupla, eltérő méretű rugóház, a hátrébb tolt pozíciójú korona és az “offset Magic lever”, a felhúzás hatékonyságát növelő megoldás az egy darabból készülő középső híddal mind olyan újdonságok, amelyeknek köszönhetően a járástartalék 5 napra(!) nőhetett, kiemelve a 9RA5 kalibert a megszokott megoldások közül.

A közel egy milliméterrel vékonyabb szerkezet alacsonyabb tok profilt enged, amely amellett, hogy a súlypontot is közelebb viszi a csuklóhoz, jelentős súlycsökkenést is eredményez. Ez és a tok, illetve a fémszíj anyaga együtt teszi az SLGA023G modellt egyszerre stílusossá, sportossá és mégis kényelmessé, mindezt a megszokott Grand Seiko minőségben.

Az újdonság a budapesti Seiko Boutique-ban is elérhető, érkezésére várhatóan ez év augusztusában számíthatunk, ára 4 900 000 Ft. 

Grand Seiko SLGA023G technikai adatok

  

SLGA023G
Kaliber 9RA5 Spring Drive
Járástartalék  120 óra (5 nap)
Tok átmérő 43.8 mm
Tok vastagság 13.8 mm
Tok anyaga Nagyintenzitású titán
Szíj anyaga Nagyintenzitású titán
Óraüveg zafír kristály 
Vízállóság diver’s 200m ISO szabvány szerinti

TOVÁBBI CIKKEK