2022. 12. 21.

A legenda újra él - Presage SPB359J1 “Laurel” Seiko Watchmaking 110th Anniversary Limited Edition

Minden nagy gyártó történetében van egy meghatározó darab, amelynek a történetét, sikereit és hírnevét köszönheti. A Seiko történetében a Laurel volt ez a modell, az első japán karóra, az első karóra a Seiko történetében, amely a mai napig rendkívüli tiszteletnek örvend a japán órakészítés rajongói között. A 110 éves megjelenésének és ezzel a Seiko órakészítés kezdetének évfordulójára 2023 első napjaiban érkezik az SPB359, amely az eredeti modell szinte tökéletes mása a kor technikai színvonalán elkészítve.

Seiko Laurel, első az elsők között

A Seiko és alapítója, Kintaro Hattori történetéről többször írtunk már, nem mindennapi kaland, amely 140 éve tart, sikert sikerre halmozva.

Kintaro Hattori

Az ifjú Kintaro Hattori 22 éves korában nyitotta meg első órás üzletét Tokió üzleti negyedében, Ginzában 1881-ben. A rendkívül ambiciózus fiatalember rohamléptekkel haladt előre az órakészítés világában, az órák importálásától a javításukon át hamar, mindössze 11 év alatt eljutott odáig, hogy egy használaton kívüli üzemet megvásárolva megalapítsa első saját óragyárát, amelyet Seikosha-nak nevezett el.

A többi ma már egy valódi legenda, hiszen innen mára a vállalata a világ vezető óraipari vállalatainak egyikévé fejlődött, követve az alapító sokat idézett jelmondatát:

“Always one step ahead of the rest”

,vagyis “Mindig egy lépéssel a többiek előtt”. Ebben a mondatban benne van minden, ami a Seiko sikereinek alapja, és visszatekintve a vállalat elmúlt több, mint 140 évére, valóban mindig az innováció jellemezte a céget. Az óragyártás, pontosabban a karórák gyártásának kezdete pontosan meghatározható volt, 1913 volt az az év, amelyben az első japán karóra és a Seiko (akkor még Seikosha) első karórája megjelent, míg más óragyártók akkoriban még inkább az asztali és a zsebórák gyártásában látták a jövőt. 

Ez a modell volt a legendás Laurel, amely jól alkalmazkodott az első világháború nehéz gazdasági környezetéhez és az általa támasztott új igényekhez is. Korábban a zsebóra volt az általánosan elfogadott és széles körben használt időmérő, ám felmerült az igény arra, hogy biztosan viselhető és gyorsan, könnyen leolvasható legyen, így az első karórák gyakorlatilag a zsebórák tokfülekkel ellátott és bőrszíjjal a csuklóra rögzített változatai voltak világszerte.

Nem volt ez másképp a Seiko első karórájánál sem, a Laurel tökélesen illeszkedett a kor karóráinak sorába. A számlap a Breguet számoknak nevezett, a francia forradalom idején feltűnt arab számokat használta a jellegzetes piros 12-es számjeggyel, ami abban az időben mindennapos volt az első karóráknál kelettől nyugatig.

A Seiko fejlődését mi sem jellemzi jobban, mint az a mérnöki munka, amellyel az akkoriban még importált kaliberektől eljutott a saját fejlesztésű MEMS technológiáig, amellyel ma a világ azon kevés óragyártója közé tartozik, akik az óráik valamennyi alkatrészét maguknak készítik el, legyen szó bármely apró vagy bármennyire is összetett alkatrészről.

Seiko Presage SPB359J1 “Laurel” limited edition a Seiko órakészítés 110 éves évfordulójára

2023-ban éppen 110 éve lesz annak, hogy elkészült a Laurel, és kezdetét vette a Seiko karórák története. Ezt a neves évfordulót ünnepli méltó módon a Seiko egy Presage modell limitált kiadásával. A Seiko Presage SPB359J1 modell komolyan megdobbantja a Seiko rajongóinak a szívét, hiszen volt már néhány modell az elmúlt évtizedekben, amely megidézte az elsőt, 2000-ben egy limitált modell is megjelent a Laurel stílusában, de ilyen óra, amely gyakorlatilag megeleveníti az 1913-as legendás kiadást, most érkezik először.

Az óra tokja mind méretében, mind formájában megfelel az eredeti Laurelnek, a két forgatható tokfül is teljes egészében korhű megoldás. A tipikus “hagyma” korona úgy idézi fel a 110 évvel ezelőtti óra koronáját, hogy eközben a Presage stílusához is tökéletesen illik.

A tok átmérője 37.5 mm, amely amellett, hogy szintén ragaszkodik a hagyományokhoz, megfelel az elmúlt időszak csökkenő méret trendjének is,  vízállósága 5 Bar (50m), amely a mindennapi használatra tökéletes, a vizes sportokhoz pedig ot vannak a Seiko legendás búvárórái. 

Érdekessége az SPB359J1 modellnek a bőrszíja is, amely a kétrészes kialakításával az akkori idők stílusában készült, és emellett kényelmes viselet.

A számlap minden részletében érdekes és különleges darab. A Mitsuru Yokozawa műhelyében készült zománc számlap anyaga is megfelel az eredeti Laurel számlapjának, nemes és letisztult anyaga a számlapoknak több évszázada. 

A jellegzetes számok (ahogy a képen látható, az új modell még a 4-es szám különleges kalligráfiáját is hűen megőrizte) és a számlap kiosztása is szinte változatlan maradt, míg az 1913-as modell két központi mutató mellett egy segédszámlapon mérte a másodperceket, az SPB359J1 modell hat óránál a dátumot mutatja, a másodpercmutató pedig középre költözött. A 6R27 mechanikus automata kalibernek köszönhetően járástartalék kijelzőt is kapunk, amely úgy kapott helyet a számlapon, hogy csak három diszkrét pont és a 40-es jelzés mutatja, mennyi is van még vissza a közel két napnyi rugóerőből.

A hátlap a korszellemnek megfelelve csak a legfontosabb információkat tartalmazza, köztük a 2500 darabos limitált kiadású modell egyedi sorszámát - a különleges megjelenés valamennyi darabja várhatóan hamar gazdára talál majd, a várható érkezése 2023 januárjában lesz.

https://youtu.be/GTRQfy-o8w0

Seiko Presage SPB359J1 technikai adatok

SPB333J1

Kaliber

6R27

Járástartalék 

45 óra

Tok átmérő

37.5 mm

Tok vastagság

12.6 mm

Tok anyaga

nemesacél 

Szíj anyaga

bőr

Óraüveg

zafír kristály (tükröződésmentes bevonattal)

Vízállóság

5 Bar (50m)

Limitált darabszám

2500

Súly

74g

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK