2023. 10. 05.

Prospex Land Mechanical GMT SPB411, egy újabb utazás az időben

A Seiko időről-időre feleleveníti az órakészítése 110 éves történetének legszebb pillanatait, mindig nagy sikerrel a rajongók körében. Most egy újabb időutazó érkezik, az SPB411 az 1968-as első forgatható lünettás mechanikus GMT modell mai, modern utódja, amely immár a Prospex kollekció tagjaként a kor legmagasabb műszaki követelményeinek is megfelelő specifikációkkal készült.

Land Mechanical GMT, az újraalkotott hatvanas évek

A most érkező újdonság, a Prospex SPB411 bár minden elemében a leginkább mai, modern darab, mégis szinte a tökéletes újraalkotása egy 1968-ban bemutatott Seiko modellnek.

Megnézem az óra adatlaját SPB411J1 ›››

 

A Navigator Timer a maga idejében több műszaki újdonságot is bemutatott, a mechanikus GMT kaliber mellett ez volt az első olyan Seiko óra, amely forgatható lünettával készült.

 

A forgatható lünetta jelentősége nem csak a GMT óráknál volt kiemelkedő, több típusát is ismerjük az órák világában. A legelterjedtebb a búvárórákon található búvárlünetta, amely általában az eltelt idő mérésére szolgál, de ismerünk visszaszámláló lünettát vagy a szintén a Prospex Land sorozat darabjain megtalálható, égtájakkal megjelölt, iránytűként használható lünettát is.

A Prospex új SPB411 modellje a megjelenésével adózik a hatvanas években készített elődjének. A 10 Bar (100m) vízállóságú tok formája az akkoriban elterjedt sportos stílusban készül és méretében is azt a kort idézi - 38.5 mm-es átmérője és 12.6 mm-es vastagsága napjaink csökkenő méret trendjének felel meg, és ezzel együtt egy kényelmesen viselhető órát eredményezett.

Jellegzetes Seiko megoldás a 4 óránál elhelyezett korona is, amelyet hosszú évtizedek óta láthatunk a sportos órákon, egyszerre védi a koronát és teszi szintén egy kicsit még kényelmesebbé a mindennapi használatot is.

Ismerős részletek finom megoldásokkal

Az SPB411 tervezésekor gondosan ügyeltek a részletekre. Az elődmodell megoldásai sorra visszaköszönnek a design kisebb részleteiben, a tokforma mellett a rozsdamentes acél lünetta formája és feliratai a 24 óránál elhelyezett foszforeszkáló LumiBrite jelzéssel tökéletesen hozzák az eredeti érzést, mégis teljesen beilleszkednek a Prospex 2023-as modelljei közé.

A mutatók és indexek is a korabeli stílust idézik, a piros GMT mutató jól leolvasható és egyértelműen mutatja a második időzónát, amelyet a forgatható GMT lünettán állítottunk be.

A számlap színe sem változott sokat, az SPB411 szürke “sunburst” mintázatú számlapja látványos és egyben jól leolvashatóvá teszi az órát.

Az új modell GMT funkcióját a Seiko nemrégiben bemutatott 6R54 mechanikus GMT kaliberének köszönheti, amely nem csak a GMT komplikációja miatt érdekes, de a 3 napnyi, 72 órás járástartaléka is kiemeli a hagyományos kaliberek közül.

 

A Prospex Land Mechanical GMT SPB411 modell limitált kiadás, 4000 darabban készült, az ára 660.000 Ft lesz és már előrendelhető a Seiko Boutique Budapest üzletében, az érkezését 2023 november végén várjuk.

SPB411J1 Seiko Prospex Land Mechanical GMT limited edition technikai adatok

Megnézem az óra adatlaját SPB411J1 ›››

SPB411J1

  • Kaliber: 6R54

  • Járástartalék: 72 óra

  • Tok átmérő: 38.5 mm

  • Tok vastagság: 12.6 mm

  • Tok anyaga: Nemesacél

  • Szíj anyaga: Nemesacél

  • Óraüveg: Zafír kristály

  • Vízállóság: 10 Bar / 100m

  • Limitált kiadás darabszáma: 4000 darab

TOVÁBBI CIKKEK