2023. 03. 28.

Watches and Wonders Geneva 2023 - Idén is különlegességekkel készült a Grand Seiko

Az órák világának egyik legfontosabb eseményévé vált mára a genfi Watches and Wonders show, amely a legnagyobb gyártók, a legismertebb brandek újdonságait hozza el mind a szakmának, mind a nagyközönségnek évről évre. A 2023-as kiállításra is olyan megjelenésekkel készült a Grand Seiko, amelyek külön is lenyűgözőek, de így együtt egy valódi mesterhármast mutatnak be. Érkezik az első mechanikus kronográf, egy új White Lion és egy kézzel vésett platina tokos Masterpiece modell a Watches and Wonders tiszteletére.

Watches and Wonders, az óraipar legnagyobb show-ja

A Baselworld megszűnésével igény támadt egy olyan óraipari rendezvényre, amely a legnagyobb és legszínvonalasabb márkák legfrissebb darabjait hozza kézzelfogható közelségbe az újságírók, a szakma és immár a nagyközönség részére is. A kiállítás egy évben több helyszínen kerül megrendezésre, de az ezekben napokban, Genfben megrendezett Watches and Wonders Geneve az a show, amelyre mindenki vár.

Várják a gyártók is, mert az online világ mellett van helye a szakmai kapcsolatokat személyesen is ápolni, és így maradhat egy kis rejtély és izgalommal teli várakozás néhány igazán különleges darab bemutatása előtt, de éppen ezért az újságírók is a jól bevált módszerekkel próbálnak elsőként tudósítani az újdonságokról - az óraipar szereti a hagyományokat, és ezen a rendezvényen egy kicsit ápolhatja is azokat.

A Grand Seiko 2022-ben vett részt első alkalommal a Watches and Wonders Geneve kiállításon, és rögtön egy olyan darabbal, amelynek joggal járt csodájára a világ. Itt mutatták be a Kodo-t, amely a Constant-force tourbillon kaliberével igencsak magasra helyezte a lécet a svájci óraipar fellegvárában.

A Grand Seiko 2023-as újdonságai a kiállításra

2023-ban, a második alkalommal három új modellel érkezett a Grand Seiko Genfbe, három olyan órával, amelyek mind megjelenésükkel, mind műszaki tartalmukkal valami különlegeset adnak. A három újdonság közül kettő a Masterpiece Collection tagja, 50 darabban és 8(!) darabban készítve el az ínyencek számára, a harmadik pedig egy olyan modell, amely a Grand Seiko jövőjének fontos része, egy új kalibert bemutatva a nagyközönség számára.

Grand Seiko SLGC001 Evolution 9 “Tentagraph”, egy új korszak kezdete

A Grand Seiko Evolution 9 sorozatának bemutatása egyszerre jelentette a márka megújulását és a visszatérését a saját gyökereihez. “Egy új korszak új stílusa” - szólt a mottó, amely pontosan kifejezte az Evolution 9 modellek célját. Az 1967-ben életre hívott 44GS design formanyelve, amelyhez a tervezésekor fordultak, mind a mai napig a tökéletes forma megtestesítője, és ezt a sikerei is igazolják. Az Evolution 9 sorozat ezeket a géneket viszi tovább, de az új kaliberek egyben a márka jövőjét is jelzik - technológia, teljesítmény és megbízhatóság úgy, ahogy azt csak a japán kézműves órakészítés tudja.

A most érkező új Evolution 9 modell, az SLGC001 referenciaszámából már tudni lehet, hogy ez valami újnak a kezdete, és valóban. 

Az új modellel mutatkozik be a Grand Seiko 9SC5 szerkezete, egy új Hi-Beat (más néven 10 Beat) mechanikus automata kronográf kaliber 72 órányi, vagyis 3 napos járástartalékkal, amely 2023 márciusában a legmagasabb érték a világon.

Régi vágya teljesült ezzel a Grand Seiko fejlesztőinek, hiszen 2007 óta készül már Spring Drive kronográf, de ilyen kaliber, mint a 9SC5 ezidáig nem készült. 

Az SLGC001 modell mérete és formája az Evolution 9 sorozaté, de árulkodik messziről a kronográf komplikációról a két nyomógomb, közelebbről pedig a segédszámlapok.

Az óra érdekessége még a számlap kidolgozása, amely a Grand Seiko immár több modelljén is megörökített “Mt. Iwate” struktúra, a stúdió ablakaiból látszó Iwate hegyének ábrázolása, most a jellegzetes kék színben készítve.

Grand Seiko SBGZ009 “White birch” kézzel vésett platina tokban

A Grand Seiko Masterpiece Collection modellekből mindössze 9 elérhető jelenleg, és valamennyi a maga nemében rendkívüli darab. A legnagyobb Grand Seiko stúdiók legképzettebb mesterei készítik el ezeket a mesterműveket kézzel, olyan anyagok és technikák felhasználásával, amelyek összessége szó szerint lélegzetelállító órákat hoz létre.

A Watches and Wonders Geneve 2023-as rendezvényén bemutatott Grand Seiko SBGZ009 modell is ilyen - 950-es tisztaságú platina tokját egyenként, kézzel vésve készíti el a Micro Artist Studio mestere, a szintén vésett számlapon feltűnő csillag pedig a 14 karátos fehérarany mutatókra és indexekre utal.  

Ez a kézzel vésett tok a kézi vésnökök, ötvösök, órásmesterek és más kézművesek szakértelmét mutatja be, akik a Kita-Yatsugatake-hegység keleti lábánál, a Yachiho fennsíkon elterülő fehér nyírfaerdők előtt tisztelegnek. 

Az ékszerészeti technikákban jártas mesterek egyenként vésik ki kézi szerszámaikkal a hosszú barázdákat a tok felületén, a számlap mintázatával kombinálva pedig ezek a minták egy fenséges, fehér nyírfa erdő pompájának képét festik meg.

Az óra megjelenése mellett a szerkezetében is különlegeset nyújt, a 9R02 Spring Drive kaliber rendkívüli pontossága mellett karcsú méretekkel is büszkélkedhet, így téve lehetővé egy olyan kifinomultan vékony modell elkészítését, amilyen az SBGZ009, amely mindössze 50, egyedileg sorszámozott darabban készül a Micro Artist Sudio-ban.

Grand Seiko SBGD213, a Fehér Oroszlán visszatér…

…és lenyűgözőbb, mint valaha. A Grand Seiko Masterpiece Collection “White Lion” modellje először a 2022-es Watches and Wonders alkalmából jelent meg, akkor mindössze 5 darabban készült az állatok királyának legendájáról mintázott darab.

A 2023-as évben a fenevad újra megvillantja hófehér sörényét, és ezúttal a királyi kék szempár is felszikrázik a számlapon. Az új SBGD213 modell lélegzetelállítóan kék gyöngyház számlapját gyémántok és zafírok veszik körbe, gazdagon díszítve ezt a különleges ékszerórát, a Masterpiece Collection legújabját, amely mindössze 8 darabban készült, kézzel, egyesével elhelyezett drágakövekkel a számlapján és a tokon is.

Az oroszlán, a Grand Seiko logójának ikonja feltűnik a tok fomáiban is, a tokfülek oroszlánkarom formáit 112 gyémánt díszíti, de a lünettára is jutott 60 darab, mind más-más metszéssel, bemutatva az óraipar és az ékszerkészítés fúzóját 8 igazán különleges darabban.

Az SBGD213 szerkezete is királyi, a Micro Artist Studio által elkészítet 9R01 8 napos járástartalékot biztosító high-end Spring Drive szerkezet még a különleges Grand Seiko kaliberek sorából is kiemelkedik, igazán méltó ehhez a modellhez.

Grand Seiko SLGC001, SBGZ009 és SBGD213 technikai adatok

SLGC001

SBGZ009

SBGD213

Kaliber

9SC5

9R02

9R01

Járástartalék 

3 nap

84 óra

8 nap

Tok átmérő

43.2 mm

38.5 mm

44.5 mm

Tok vastagság

15.3 mm

9.8 mm

14.4 mm

Tok anyaga

nagyintenzitású titán

950 platina

950 platina

Szíj anyaga

nagyintenzitású titán

krokodilbőr

krokodilbőr

Óraüveg

zafír kristály

zafír kristály

zafír kristály

Vízállóság

10 Bar

3 Bar 

10 Bar

 

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK