2022. 01. 25.

King Seiko 2022 - a Király visszatér

Sokak számára maga a Szent Grál, másoknak csak egyszerűen a tökéletes Seiko óra megfelelője - a King Seiko a nevében hordozza a nagyságát. A 2022-es év különleges meglepetése a most érkező öt új modell, amelyek méltón viselhetik a King Seiko nevet újra, hangulatos vintage stílusban, de mégis a legmodernebb műszaki tartalommal.

Egy kis King Seiko történelem

A hatvanas évek talán a legkiemelkedőbb évtizede volt a Seiko fejlődésének. Olyan neveket ismerhettünk meg, mint a Grand Seiko, ekkor készültek az első japán búvárórák, az első oszlopkerekes mechanikus automata kronográf kaliber, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Ez az évtized hatalmas tempót diktált a műszaki fejlesztések terén is, volt olyan modell, amely önmagában 20 új szabadalmat jegyzett. 

King Seiko 1965

Több iránya is volt párhuzamosan a fejlesztéseknek, a vízállóság a búváróráknál volt kiemelten fontos, a járástartalék növelése a sok komplikációval és a magas féllengésszámmal rendelkező kalibereknél, és persze ott volt az örök cél, a pontosság növelése az elérhető legmagasabb szintre.

A prémium órák világába azonban nem csak a Grand Seiko modellek törtek utat maguknak. A Seiko akkori két stúdiójának, a Suwa Seikosha és a Daini Seikosha mérnökeinek versengésének köszönhetően megszületett még egy modell, amely a pontosságával tiszteletet, megjelenésével elismerést váltott ki - ez volt a King Seiko, illetve a King Seiko KSK sorozata.

Daini Seikosha

A Daini Seikosha (jelentése a "Második Seikosha") gyára

A jellegzetes, szögletes stílusával könnyen megkülönböztethető modell modern megjelenést kapott, az egyenes felületek, szögletes tokfülek a kerek tokformával kombinálva meghaladták az akkori divatot. A számlap letisztult eleganciát sugárzott, a metszett, polírozott indexek és a széles mutatók máig a legfelsőbb kategória sajátjai, egy időtlen stílust teremtett a King Seiko a megjelenésekor.

A King Seiko modellek iránti rajongást csak fokozta az abban az időben kimagasló pontosságuk, az évek során a kronométer pontosságot is elérték, majd a King Seiko név szépen lassan álomba szenderült.

King Seiko hirdetések

Korabeli King Seiko újsághirdetések, melyek megmaradtak az utókornak is

A King Seiko visszatér, eljöttek a 2000-es évek

2000-ben a Seiko kiadott egy millenniumi sorozatot, melyben a leghíresebb modellek közül kaphatott helyet néhány, így a King Seiko is szerepelt benne a jól ismert megjelenésével és frissített műszaki tartalommal.

Ezután ismét következett két évtizednyi szunnyadás, míg el nem érkezett a 2021-es év, és a Seiko alapításának 140. évfordulójára ismét el nem készült egy King Seiko újrakiadás, a Taro Tanaka nevével fémjelzett 44KS design tökéletes példányaként.

king-seiko-ksk-sje083

2021, a limitált kiadású King Seiko KSK modell, az SJE 083

A mindössze 3000 darabban készült SJE083 egy valódi időutazás volt, azonban a limitált példányszáma és az ebből eredő ára miatt ez nem minden King Seiko rajongó számára vált elérhetővé.

2022 - a King Seiko öt új modellel érkezik újra

Ezen segít a most érkező öt új modell, melyek a King Seiko sorozatának és sikereinek állandó tagjaiként immár bárki számára elérhetővé teszik azt az érzést, amit egy klasszikus megjelenésű King Seiko óra mindennapi viselete jelent.

King Seiko 2022

Az új sorozat megjelenése tökéletesen hozza vissza a hatvanas-hetvenes évek érzéseit, ebben segít a 44KS stílusába készülő tok formája éppúgy, mint a fémszíj kialakítása - ha ismerősnek tűnik, az azért lehet, mert az óragyártás egyik legszebb aranykorát idézi fel.

A vintage stílus megköveteli a gyökerekhez visszatérő méreteket is, az új King Seiko modellek átmérője csak tizedmilliméterekkel tér el az eredeti daraboktól. A 37 mm-es átmérő jól illik abba a sorba, amely a Seiko újdonságai között egyre gyakrabban feltűnő méretcsökkenést hozta el. A 2021-es évben érkezett órák között egyáltalán nem volt ritka a 38 mm-es átmérő, megfordulni látszik a 2000-es években folyamatosan növekvő órák trendje.

King Seiko 2022

A nemesacél tok és szíj szálhúzott felülete is a vintage hangulatot erősíti, ahogy a “box shaped” néven ismert szögletes formájú zafír kristály óraüveg is, amely kiemelkedik a tokból. Ez tükröződésmentes bevonatot kapott, így szinte minden szögből tökéletesen leolvasható az óra. A modern műszaki tartalomnak köszönhetően a tok 10 Bar vízállóságú, így a mindennapokban teljes értékű társ lehet, még kisebb vizes kalandokban is. 

King Seiko 2022

A King Seiko érzést erősíti a koronán és a hátlapon is megtalálható domború új King Seiko logó, amely az 1965-ös modell logója alapján készült, és ezentúl a márkát fogja képviselni.

King Seiko 2022

A számlapok között megtaláljuk az eredeti modell ezüstös gyöngyházfehér színét éppúgy, mint a világos ezüst, a grafitszürke, a füstös barna és a mélyvörös árnyalatokat, így mindenki találhat közöttük kedvére valót.

spb279SPB279

spb281SPB281

spb283SPB283spb285

SPB285

spb287

SPB287

A számlap érdekessége még a dátum hiánya, amely a Seiko nemrég érkezett mechanikus automata, kézzel is húzható 6R31 kaliberének köszönhető. A stílushoz illik ez a letisztult egyszerűség, a 6R31 kaliber a 70 órás járástartalékával szintén a mindennapi viseletet teszi egyszerűbbé, akár egy egész hétvégén át letéve is tartani fogja a pontos időt.

King Seiko 2022

Az új modellek másik érdekessége lesz az opcionális bőrszíj, amelyből öt színvváltozat érkezik, melyek kombinálhatóak lesznek mind az öt órával, így a King Seiko modellek megjelenése valóban teljesen testre szabható lesz. Koppints / kattints ide a konfigurátor megnyitásához! A legjobban tetsző kombinációt oszd meg velünk a Facebook oldalunkon!

King Seiko 2022

King Seiko 2022 SPB279 / SPB281 / SPB283 / SPB285 / SPB287 technikai adatok

King Seiko 2022
Kaliber 6R31
Járástartalék  70 óra
Tok átmérő 37 mm
Tok vastagság 12,1 mm
Tok anyaga nemesacél
Szíj anyaga nemesacél 
Óraüveg zafír kristály, tükröződésmentes bevonattal
Vízállóság 10 Bar (100m)

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK