2022. 09. 30.

Presage Sharp Edged “Kabuki inspired” limitált kiadás a japán színházak sajátos hangulatával

A Seiko a sport mellett szoros kapcsolatot ápol a japán tradicionális kultúra legjelesebb képviselőivel is. A jellegzetesen japán színház, a kabuki máig igen népszerű a szigetországban, évszázados hagyományokat ültetve át a mai viszonyok közé úgy, hogy közben mit sem változtat a hangulatán. A most érkező Presage Sharp Edged modellek is ebben a hangulatban fogantak, amely különös, kicsit misztikus és jellegzetesen japán.

Kabuki, a japán színház évszázados hagyománya

A kabuki egy nehezen körülírható fogalom, amely ötvözi a drámai zenés-táncos színházat a különös kosztümös figurákkal évszázadok óta. Az Edo-korban, Kiotóban alakult az első ismert kabuki tánccsoport még a 17. században, és a 18. század közepére a népszerűsége csúcsára ért. 

A műfaja drámai színház, amelyben a jellegzetesen sminkelt férfi színészek különös, gazdagon díszített kosztümökben adják elő a darabokat, amelyek között éppúgy találunk 400 éves jeleneteket, mint a legmodernebb témákat feldolgozó darabot.

Ebizo Ichikawa XI, a kabuki szupersztár

A kabuki színészet éppolyan egyedi, mint maga a műfaj - apáról fiúra száll, hiszen kizárólag férfiak játszanak ezekben a színházakban, és öröklődik a tudás és a tehetség mellett a művésznév is.

A mai Japán egyik legnépszerűbb kabuki színésze Ebizo Ichikawa XI, eredeti nevén Horikoshi Takatoshi, aki a tizenegyedik generáció óta űzi ezt a nemes mestegséget és viseli majd büszkén a család férfitagjainak nevét a színpadon. Családja előkelő “Danjuro” színpadi nevét, amelyet a kabukiban a legrangosabbnak tartanak, 2022 novemberében veszi fel.

A most érkező két új Seiko Presage Sharp Edged Series modell elkészítésében is részt vállalt Ebizo Ichikawa, a színvilág így hűen idézi fel a kabuki színházak világát.

Presage Sharp Edged Series “Kabuki inspired” limitált modellek

A Presage Sharp Edged Series modellek megjelenésük óta rendkívüli népszerűségnek örvendenek, nem véletlenül. Az egyedi megjelenésüket a nevükben is hordozott “éles élek” formáinak köszönhetik, ezek az élek és síkok szakítanak a korábbi lágy Presage vonalakkal úgy, hogy mindeközben megtartják a kollekció jellegzetes megjelenését is.

A most érkező két modell, az SPB329 és az SPB331 is az immár megszokott Presage Sharp Edge Series vonalakal készült, a kabuki világához való kötődésüket és Ebizo Ichikawa közreműködését a színviláguk jelzi.

A legszembeötlőbb eleme a számlap, melynek “Kakiiro” színe a datolyaszilva vörösesbarnája. Ez a tradicionális szín az Ichikawa család sajátja, generációk óta készítik a kosztümjeiket ebben a különleges színösszeállításban, és ez a szín máig a kabuki világának egyik kedvenc színe.

A számlap úgynevezett “vignettált” hatású, vagyis a szélei felé sötétedik. A kakiiro vörösesbarna színéből szinte feketébe hajlik az átmenet, és ezen a sötét rész jól kiemeli az arany indexeket és mutatókat. A Presage Sharp Edged Series modellek egyik védjegyének számító “Asanoha” kenderlevél mintázat szintén megtalálható a számlapon, ennek tradícionális jelentőségéről itt olvashatsz bővebben a sorozatot bemutató cikkünkben.

Különös eleme az óráknak a fekete bőrszíj, amelynek a hátoldala kapta a kakiiro színt - ennek magyarázata az Edo-kor sajátos szokásában keresendő, amikor nem volt divat az élénk színű viselet, így a színek a ruhák belső oldalára kerültek.

Presage Sharp Edged Series SPB329 limited edition

A Presage Prestige Line sorozatába tartozó újdonság a kabuki inspirálta színeket viseli magán. A nemesacél tok fekete bevonatot kapott, amely a teljes tokot és az üvegbetétes hátlapot is fedi, és fekete a bőrszíj is, annyi kis játékossággal, hogy a hátoldala a kakiiro vörösesbarnáját kapta.

Az SPB329 modell érdekessége a számlapja, hiszen amellett, hogy a fent említett kakiiro színátmenet díszíti az arany színű mutatókkal, logóval és indexekkel, a 6R21 kalibernek köszönhetően igen látványos lett. A számlapon helyet kapott egy járástartalék kijelző kilenc óránál, egy dátum kijelző hat óránál és egy a hét napjait mutató kijelző három óránál, így komplikációkban igazán nincsen hiány.

Az üveg hátlap alatt mindkét modellnél látható a szerkezet működés közben, és a hátlapban helyet kapott az órák egyedi sorszáma, hiszen 2-2000 darabos limitált modellekről van szó.

Presage Sharp Edged Series SPB331 limited edition

Az SPB331 modell egy valódi klasszikus, a 6R35 kaliber három mutatós kialakítása az arannyal keretezett dátumablakkal maga “Az óra”, ahogy mindig ismertük. A tok, szíj és számlap színei megegyeznek a testvérmodellével, egy kis különbség a számlapon a számlap körüli gyűrű, amely itt arannyal keretezi az órát.

Mindkét óra egyedi díszdobozban érkezik, melynek arany-fekete színvilága tökéletesen kiegészíti a Presage Sharp Edged Series sorozat újdonságait.

Seiko Presage SPB329 / SPB331 technikai adatok

SPB329 SPB331
Kaliber 6R21 6R35
Járástartalék  45 óra 70 óra
Tok átmérő 40.2mm 39.3 mm
Tok vastagság 12.2 mm 11.1 mm
Tok anyaga nemesacél nemesacél
Szíj anyaga bőr bőr
Óraüveg zafír kristály zafír kristály
Vízállóság 10 Bar 10 Bar

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK