2023. 07. 12.

Prospex ‘Cave Diving’ 1968 Diver’s Modern Re-interpretation SLA073 - veszélyesen szép

Ahogy az órák világában is vannak különleges darabok, technikák, úgy a búvárok is végezhetnek olyan merüléseket, amelyek komoly felkészülést kívánnak, ilyen a barlangi merülés is. Ezt a hangulatot örökíti meg az új Prospex SLA073 modell a maga egyedi színvilágával és számlapjával, és a technika is kiemelkedő, hiszen ez a búváróra az új 8L sorozatú kaliberrel készült.

 

Egy titokzatos és veszélyes világ, csak profiknak

A vizek mélyét meghódítani mindig is a legnagyobb kihívások egyike volt, ismeretlen terület még mindig, elképzelhetetlen erők és körülmények várnak ránk odalent.

Mégis még ennek a szép sportnak is vannak fokozatai, merülhetünk egy sekély öbölben a Földközi-tengeren oktatóval, teljes biztonságban, de kellő felkészültség mellett akár egy ismeretlen, víz alatti barlangrendszer feltárásában is részt vehetünk.

Veszélyes, mégis lenyűgöző sport ez, csak a legfelkészültebbeknek egyre speciálisabb felszereléssel és olyan tartalékokkal, amelyek biztosítják azt, hogy egy ilyen merülés élmény maradhasson.

Prospex SLA073, a víz alatti világ egyik legfelkészültebbje

Ezt a különleges világot, a barlangi merülés szépségét jeleníti meg az új Seiko Prospex SLA073 modell, és nem csak a színében és a számlapjában, de a technikai felkészültségében is vetekszik egy professzionális búvárral.

A design legszembetűnőbb részlete a szín, és ez a kékeszöld árnyalat pontosan vissza tudta adni azt a derengő fényt, amit egy búvárlámpa mellett láthatunk a barlangok mélyén. A számlap alsó és felső szélei felé sötétedő színátmenet is azt az érzést erősíti, mintha a barlang sötétjébe egy búvár lámpája vágna fényalagutat a közepén, a számlap struktúrája pedig a barlangok falát idézi fel.

Egy felső kategóriás búváróra nem csak a kidolgozása miatt emelkedik ki a többi modell közül, de az anyagválasztásnak is tökéletesnek kell lennie.

A búvárlünetta betétének anyaga így kerámia lett, amelynek egyedi fénye és karcállóbb felülete a mindennapokban nyújt biztonságot, az óraüveg pedig zafírkristály, duplán domború kivitelben és természetesen tükröződésgátló bevonattal a belső felén a biztosabb leolvashatósága végett.

Masszív és stílusos a fémszíj (fémcsat) is, a polírozott és szálcsiszolt elemek összessége az óra presztízséhez méltó. A csat az úgynevezett búvárhosszabbítós kivitelben készült, amelynek segítségével könnyedén, egy mozdulattal felcsatolható az óra a búvárruha ujjára is.

Egy ISO szabványnak megfelelő, diver’s 200m  vízállóságú búváróránál kiemelkedő jelentőségű részlet a mutatók és indexek leolvashatósága sötétben is, erről a szabvány is rendelkezik. A Seiko búváróráinak Lumibrite bevonata híresen erősen és hosszan tartóan foszforeszkál, az SLA073 modell pedig színekkel is segíti a gyors leolvasását, így két színű festést kapott.

8L35, a búvárkaliber

A Seiko mechanikus automata kaliberek közötti hierarchiát a hozzáértők már a szerkezetek számozásából is azonosíthatják, így az új Prospex SLA073 modellben lévő 8L35 kaliberről is gyorsan meg lehet állapítani, hogy a legfelső kategóriákba tartozó 8L család tagjaként biztosan egy top minőség és kivitel.

Ez valóban így is van, a 8L35 kaliber minden darabját a Seiko saját, precíziós MEMS technológiájával készítik és kézzel szerelik össze a Shizukuishi Watch Studio-ban, ami garancia a pontosságára és a minőségére is. 

Maga a szerkezet 28.800-as féllengésszámal jár és 50 órányi járástartalékkal rendelkezik, a kialakítása, anyagválasztása és rázkódásvédelme pedig alkalmassá teszi a mechanikus búvárórákban való használatára is.

Prospex 1968 Diver Modern Re-Interpretation SLA073, nagy előd és sikeres jövő

Az SLA073 modell folytatja a sort, amit a nemrég bemutatott SJE093 kezdett, az első Seiko búvárórák előtti tiszteletadást.

Ez az újdonság is a nevében hordozza a dicső elődjét, a Seiko 1968-ben bemutatkozott 6159-7001 Hi-Beat Professional 300m modelljét idézi fel. A “Re-Interpretation” kiadás nem teljes egészében egyezik az eredetivel, hanem a stílusát, a design elemeit és a hangulatát ülteti át a mai kor elvárásai és technikai lehetőségei közé.

Ilyen modell lett az SLA073 is, a forma, a stílus örök, és a műszaki megoldások és specifikációk professzionálisak, ahogy valamennyi Prospex modellnél.

Prospex 1968 Diver Modern Re-Interpretation SLA073 technikai adatok

Fontos információ, hogy az SLA073 modell nem egy limitált kiadás, így várhatóan sokáig velünk marad majd. Az újdonság már előrendelhető, az ára 1.160.000  Ft.

TOVÁBBI CIKKEK