2023. 11. 17.

Seiko Presage Kintaro Hattori limited edition SPB441J1 - 100 év fejlődés

 

100 év telt el az első Seiko néven elkészített karóra megjelenése óta, igen tartalmas száz év. A Seiko egy évfordulós sorozattal köszönti a jeles dátumot 2024-ben, ebből az alkalomból készült el a Presage kollekció köszöntőjeként az SPB441J1 modell limitált, 1000 darabos kiadásban az alapító, Kintaro Hattori híres jelmondatával a hátlapján.

 

“Mindig egy lépéssel a többiek előtt”

 

A Seiko az 1881-es indulásától kezdve mindig Kintaro Hattori, az alapító filozófiája szerint működött és fejlődött, a híres jelmondata, amely meghatározta a cégét és a világ egyik legnagyobb óragyártójává tette, a következő volt:

 

“常に時代の一歩先を行く - Mindig egy lépéssel a többiek előtt” 

 

Amikor 1923-ban a nagy kantói földrengés lerombolta és porig égette a cégét, Kintaro Hattori elszántabb lett, mint valaha, és szinte azonnal meg is kezdte az újjáépítését. Ennek eredményeképp egy évvel később már újraindult a termelés, és 1924-ben megjelent az első olyan karóra, amely már a Seiko márkanév alatt készült.

A történet innentől már jól ismert, az eltelt évtizedek alatt a fejlődés töretlen volt, így előbb Japán, majd a világ egyik legnagyobbjává vált Kintaro Hattori álma.

 

 

A 100 éves évforduló köszöntése, limitált kiadások sora

 

A Seiko brand 100 éves évfordulóját egy limitált kiadású sorozattal köszönti a gyár, ebben minden kollekció megjelentet főhajtásként egy-egy modellt, az eddig bemutatott két óra a Seiko történetének két igen fontos mérföldköve. 

 

 

A most bemutatott Presage SPB441J1 mellett eddig a Prospex kollekciójának egy történelmi darabja, a Marinemaster 2024-es kiadása készült el, és érkeznek a további újdonságok is hamarosan.

 

SPB441J1 Seiko Presage Kintaro Hattori limited edition

 

Megnézem az óra adatlapját / SPB441J1 limitált kiadás 1.000 darabban ›››

 

A Presage kollekció áll talán a legközelebb a Seiko első karóráihoz stílusában, értékeiben és megjelenésében is. A sorozat darabjai a hagyományos mechanikus órakészítés legszebb darabjai, elismerten kiemelkedő minőségben és ár-érték arányban készítve. 

 

 

A legelső japán karóráról, a Laurel-ről már korábban megemlékezett a gyár az idei, 2023-as évben, és most eljött az ideje a Seiko, mint márkanév megjelenését is méltón ünnepelni, hiszen 100 év töretlen siker és folyamatos fejlődés nem mindennapi egy vállalat életében.

 

 

A 2024 januárjára várt modell, a Seiko Presage SPB441J1 hűen mutatja be azt a korszakot, amelyben az első Seiko megszületett.

A jellegzetes, kerek tokforma újjáéledhetett ebben az órában az akkori időkben használt “dobozforma” óraüveggel, amely a tok síkjából kiemelkedve úgy ad testet, vastagságot az órának, hogy közben mégis a szemnek kellemes arányokat hoz létre. A tok átmérője 35.0 mm, a mai szemmel nézve talán nem tűnik nagynak, de az akkor időkben ez általánosan elfogadott méret volt. A korona is jelzett, a Seiko eredeti “S” logóját találjuk rajta.

 

 

A számlap legjellegzetesebb eleme az indexek tipográfiája, amely a kor jellemző stílusa volt. A vastag, mégis íves és kicsit játékos arab számjegyek a mai napig kedveltek a vintage stílus rajongói között, a használatuk túlélt 100 esztendőt.

 

 

Éppúgy, mint az 1924-es eredeti óránál, a számlap ma is zománc bevonattal készül. A nemrég bemutatott kézműves mester, Mitsuru Yokosawa és szakértő csapata által készített számlapok egyfajta időutazássá teszik ezt a modellt, az ősi kézműves technikákat ma már a legmodernebb anyagokkal vegyítve rendkívül látványos és tartós számlapokat készítenek makulátlan zománc bevonattal, és ennél az óránál a kék, klasszikus formájú mutatók teljes összhangban egészítik ki a megjelenését.

 

 

A számlapon 6 óránál egy 24 órás segédszámlapot találunk, amely az új 6R5H mechanikus automata kaliber komplikációja - a szerkezet másik érdekessége a kiemelkedő, 72 órányi járástartaléka.

Az akkori kornak megfelelő a tokfülek és a szíj kialakítása is. A tokfülek mozgathatóak, és egy rajtuk átfűzött bőrszíjjal lehet az órát felcsatolni, éppen, mint 100 éve tették.

A bőrszíj most is a Leather Working Group (LWG) által tanúsított, fenntartható termelésből származik, ezzel is egy kicsit segítve a felelősségteljes bőrgyártás megerősödését a világban.

 

 

Egy különleges modellhez különleges csomagolás jár, és egy kis ajándék - a korabeli hangulatú fadobozban az óra mellett egy kitűzőt is találunk, amely a Seiko eredeti, Kintaro Hattori által 1900-ban bejegyeztetett “S” logója.

 

 

SPB441J1 Seiko Presage Kintaro Hattori limited edition technikai adatok

 

Megnézem az óra adatlapját / SPB441J1 limitált kiadás 1.000 darabban ›››

 

SPB441J1 - az óra előrendelhető, az ára 760.000 Ft

  • Kaliber: 6R5H mechanikus automata
  • Járástartalék: 3 nap / 72 óra
  • Tok átmérő: 35.0 mm
  • Tok vastagság: 12.3 mm
  • Tok anyaga: nemesacél
  • Szíj anyaga: BORJÚBŐR
  • Óraüveg: Zafír kristály
  • Vízállóság: 5 Bar
  • Limitált kiadás mennyisége: 1.000 darab

TOVÁBBI CIKKEK