2023. 11. 23.

Két új Speedtimer mechanikus kronográf érkezik - vintage érzés a legmodernebb tartalommal megtöltve

 

A Seiko érdemei vitathatatlanok a mechanikus kronográfok terén, az elsők között készített ilyen órákat már a hatvanas évek végén. Most két új modell érkezik, amelyek a legszebb hagyományoknak hódolnak megjelenésükkel a legfrissebb műszaki tartalommal töltve meg azt. Vintage formák és egy kifinomult kaliber együtt, itt az SRQ047 és a limitált SRQ049 modell.

Egy verseny a mechanikus kronográf elsőségéért, ahol csak győztesek voltak

A hatvanas évek végére eljutott az óraipar oda, hogy képes volt kifinomult mechanikus automata kronográf kaliber készítésére. Hatalmas verseny kerekedett több földrész legnagyobb gyártói között, amelynek a tétje az volt, ki lesz az első, aki bemutatja ezt az újdonságot. 

 

 

A verseny végül holtversennyé alakult, az évtizedek távlatából már nem látszik, a három nagy gyár közül ki volt a legelső, de egy biztos - a Seiko ott volt a mechanikus automata kronográf kaliber megszületésekor, ráadásul egy forradalmi oszlopkerekes és vertikális kuplungos megoldással.

Az órák világa gazdagabb lett ezzel a szép technikával és a rajongók, gyűjtők és hozzáértők azóta is nagy becsben tartják a Seiko mechanikus automata kronográfokat.

Speedtimer, a régi-új ismerős 2023-ban is

Az első Speedtimer modell megjelenése óta töretlen a sorozat sikere, és öt évtized után még mindig tud újat mutatni a gyár mind design, mind pedig a technika terén.

 

 

Sorra érkeznek a Speedtimer újdonságok, a modern, mai modellek száma immár húszra nőtt, melyek között találunk felső kategóriás mechanikus kaliberrel készült modelleket, modern solar kvarc kronográfokat és különleges megjelenésű “multi dial” kiadásokat egyaránt.

A Speedtimer sorozat alapja változatlan, sportos kronográf megjelenés segédszámlapokkal, ahogy mindig szerettük, és éppen ilyen lesz a két új modell is, az SRQ047 és az SRQ049 is.

Az újdonságokat első ránézésre nehéz megkülönböztetni a hetvenes évekbeli elődeiktől, és a tervezésükkor éppen ez volt a cél.

 

 

Noha nem újrakiadások, a stílusuk mindenképpen erős vintage érzést sugároz a kor sok finom részletét felvillantva, de egy mai, modern összhatást eredményezve.

A méreteik a modern sportos modellek méretei, a tok átmérője 42.0 mm-es, a vastagsága pedig (a mechanikus automata kronográf kaliber összetettsége okán) 14.6 mm-es, tökéletes arányokkal.

Megidézve a hetvenes évek stílusát, a tok kerek formája, a rövid tokfülek és a határozott lünetta egy új forma a mai Speedtimer sorozatban, amelyet jól kiegészít a napjainkban újra reneszánszát élő többrészes (itt éppen kilenc soros) fémszíj finom megoldása, évtizedeket repítve vissza minket az időben. 

 

 

A két új óra számlapja is a legsikeresebb modellektől ered, az SRQ047 a klasszikus “Panda” kivitel, fehér alapon fekete segédszámlapokkal, a limitált különlegesség, az SRQ049 pedig egy úgynevezett “fordított Panda” stílus, vagyis itt fekete a számlap és fehérek a segédszámlapok.

A mutatók és indexek megjelenése is a korabeli hangulatnak megfelelő, a narancssárga részletek a mutatók végein pedig még egy kicsit hozzáadnak a megjelenéshez.

SRQ049 Seiko Brand 100th Anniversary Prospex Speedtimer Mechanical Chronograph Limited Edition

 

 

A két új modell közül az egyik, a fekete számlapos SRQ049 kivitel egy igazán különleges darab.  A legnagyobb különbség a két újdonság között a számlapjuk, ezt a fekete, “fordított panda” kivitelt csak a jubileumi limitált kiadás kapta meg - ritkább és most is mindössze 1.000 darabban érkezik.

Az SRQ049 a Prospex kollekció tagja és ezen belül a Speedtimer sorozatát erősíti, a 2024-ben 100 éves Seiko márka tiszteletére készített limitált kiadások egyike.

 

 

A nemesacél tok és a fémszíj, mint mindkét modellnél, itt is a “Super hard coating” bevonatot kapta, ami segít tovább ellenállni a karcoknak, az óraüveg pedig természetesen zafír kristály, amely szintén a hosszan tartó karcmentes szépség záloga.

 

 

A limitált kiadású modellhez a díszdobozában találunk egy fekete bőrszíjat is, így lehetőségünk van az alkalomhoz tökéletesen illő megjelenésre alakítani az SRQ049 Speedtimer óránkat.

 

 

SRQ047 Prospex Speedtimer Mechanical Chronograph

A nem limitált kiadású modell egy jól ismert stílust képvisel, ez a fehér számlap fekete segédszámlapokkal egy valódi klasszikus.

 

A tok formája és a fémszíj megegyezik a limitált változattal és a kaliber is egy - ez pedig nem más, mint a Seiko 8R sorozatú szerkezeteinek legújabbja, a 8R48 felső kategóriás darabja, oszlopkerekes kivitelben, függőleges kuplunggal a legprecízebb működésért.

 

A 28.800-as féllengésszámú szerkezet három segédszámlapos kivitel, három óránál a másodperc mutatóval, hat óránál egy 12 órás és kilenc óránál egy harminc perces gyűjtővel. A járástartaléka 45 órányi, a korábbi kronográf kaliberekhez képest pedig még kapott egy dátum komplikációt is, amelyet egy kerek dátumablak mögött láthatunk öt óránál elhelyezve.

 

Prospex Speedtimer Mechanical Chronograph SRQ047 és SRQ049 technikai adatok

 

Megnézem az óra adatlapját / SRQ047J1 ›››

 

SRQ047J1 - az óra előrendelhető, az ára 1.050.000 Ft

  • Kaliber: 8R48 mechanikus automata kronográf
  • Járástartalék: 45 óra
  • Tok átmérő: 42.0 mm
  • Tok vastagság: 14.6 mm
  • Tok anyaga: nemesacél (Super hard coated bevonattal)
  • Szíj anyaga: nemesacél (Super hard coated bevonattal)
  • Óraüveg: Zafír kristály, tükröződésmentes bevonattal
  • Vízállóság: 10 Bar

 

Megnézem az óra adatlapját / SRQ049J1 ›››

 

SRQ049J1 - az óra előrendelhető, az ára 1.120.000 Ft

  • Kaliber: 8R48 mechanikus automata kronográf
  • Járástartalék: 45 óra
  • Tok átmérő: 42.0 mm
  • Tok vastagság: 14.6 mm
  • Tok anyaga: nemesacél (Super hard coated bevonattal)
  • Szíj anyaga: nemesacél (Super hard coated bevonattal) / borjúbőr
  • Óraüveg: Zafír kristály, tükröződésmentes bevonattal
  • Vízállóság: 10 Bar
  • Limitált kiadás: 1.000 darab

 

Az újdonságok várhatóan 2023 decemberében érkeznek a válogatott üzletekbe világszerte. Magyarországon kizárólag a a budapesti Seiko Boutiqueban lesznek elérhetők. Az SRQ047J1 referenciaszámú modell ára 1 050 000 Ft, az SRQ049J1 pedig 1 120 000 Ft-ba kerül. Előrendelésedet már most is leadhatod személyesen, vagy online.

TOVÁBBI CIKKEK