2023. 11. 29.

100 éves a Seiko márkanév, 9 különleges modell érkezik a tiszteletére

 

Seiko évfordulók évtizede

A 2020-as évek a Seiko évei, ez már bizonyos. Minden évre jut legalább egy kiemelt jelentőségű esemény, minden évben voltak és lesznek is még olyan jeles évfordulók, amelyekről meg kell és meg is érdemes emlékezni.

A Seiko első búvárórájának 55. évfordulója, a Seiko 5 Sports modellek 55. évfordulója, a Seiko megalapításának 140. évfordulója, az alapító, Kintaro Hattori 160. születésnapja , a Seiko karóragyártás 110. évfordulója - ezek a Seiko életének csak a legjelentősebb eseményei voltak, de erre az időszakra esett a Grand Seiko születésének 60. évfordulója is.

A sok egymást követő jeles dátum magyarázata egyszerű, a hatvanas évek volt a Seiko (és ezzel a japán karóragyártás) egyik aranykora, ekkor születtek meg azok a mára legendássá vált kollekciók, típusok és megoldások, amelyek az évszázados töretlen fejlődés alapjai voltak.

Sokszor leírtuk már, mégis újra érdemes felidézni az alapító, Kintaro Hattori híres mondatát:

 

“Mindig egy lépéssel a többiek előtt” 

 

ezt szem előtt tartva működik a Seiko lassan másfél évszázada, és az eredmények és elismerések igazolják is nap mint nap.

 

100 éves a Seiko márka - mit is jelent ez pontosan?

 

 

A vállalata megalapításakor Kintaro Hattori a Hattori Corporation nevet adta neki, majd 1892-ben, az első gyár megvásárlásakor alakult meg a Seikosha. A kezdetben faliórákkal és zsebórákkal foglalkozó cég 1913-ban készítette el Japán első karóráját, ez volt a Laurel, majd 10 évvel később a nagy kantói földrengés és az azt követő tűzvész mindent elpusztított. Kintaro Hattori nem adta fel, alig egy évvel később, 1924-ben újraindította a termelést, és megszületett a faliórákon használt Seikosha név rövidítésével a SEIKO, mint a pontosság szinonimája.

A többi már történelem, az óraipar egyik legsikeresebb történelme, számtalan újítás, kiemelkedő találmány és a szigetország óraipari nagyhatalommá válásának történelme - ezt jelenti ma a SEIKO név.

 

100 év, 9 limitált kiadású modell

A kerek évfordulót méltón ünnepli a gyár, valamennyi kollekció leteszi a saját emlékmodelljét az asztalra, van, amelyik többet is. A kis példányszámú, limitált kiadású darabok kiemelt jelentőségük miatt is kelendőek lesznek, így érdemes lesz figyelni ezt a cikkünket rendszeresen, itt bemutatjuk valamennyi új megjelenést a 2024-es évforduló modelljeiből.

 

 

SPB441J1 Seiko Presage Kintaro Hattori limited edition

 

 

A Presage kollekció áll talán a legközelebb a Seiko első karóráihoz stílusában, értékeiben és megjelenésében is. A sorozat darabjai a hagyományos mechanikus órakészítés legszebb darabjai, elismerten kiemelkedő minőségben és ár-érték arányban készítve.

A 2024 januárjára várt modell, a Seiko Presage SPB441J1 hűen mutatja be azt a korszakot, amelyben az első Seiko megszületett.

Az emlékmodell formájában, méretében és a stílusában is hűen idézi fel az első Seiko néven készült karórát, a 35 mm-es átmérő, a mozgatható, keskeny tokfülek és a kézzel készített zománc számlap a kékített mutatókkal szinte visszarepít az időben, a hátlapon pedig KIntaro Hattori híres mondata olvasható.

 

Az óra már előrendelhető, ára 760 000 Ft, beérkezése 2024. janárban várható.

Ebben a cikkben pedig minden részletet megtudhatsz róla:

 

 

SJE097J1 Seiko Brand 100th Anniversary Prospex Marinemaster 1965 Diver's Modern Re-interpretation Limited Edition 1000 darabban

 

 

A Seiko búvárórái között sok legendás darab található, mégis vannak kiemelkedő nevek. Ilyen név a Marinemaster, amely a búvárórák világában az egyik legnagyobb, nem véletlenül. 

Az elmúlt évtizedek alatt a Marinemaster név egyet jelentett a minőségi kidolgozással, a kiemelkedő műszaki jellemzőkkel és egy olyan megjelenéssel, amely egyszerre egyedi és nagyon Seiko. Az évforduló tiszteletére most érkezik egy új Marinemaster, és minden elemében hiteles hordozója a nevének. 

 

Az óra előrendelhető, ára 1 300 000 Ft. Várható beérkezés ideje 2023 december.

Kisebb méretben, új kaliberrel és egy különleges, a Seiko búvárórák között elsőként alkalmazott megoldással készült, a részleteket ebben a cikkben gyűjtöttük össze:

 

 

SRQ049J1 Seiko Brand 100th Anniversary Prospex Speedtimer Mechanical Chronograph Limited Edition

 

 

Az SRQ049 a Prospex kollekció tagja és ezen belül a Speedtimer sorozatát erősíti, a 2024-ben 100 éves Seiko márka tiszteletére készített limitált kiadások egyike.

Az új mechanikus Speedtimer modell, a fekete számlapos SRQ049J1 kivitel egy igazán különleges darab.  A legérdekesebb az újdonság megjelenésében a számlapja, ezt a fekete, “fordított panda” kivitelt csak a jubileumi limitált kiadás kapta meg - ritkább és most is mindössze 1.000 darabban érkezik.

 

Az óra már előrendelhető, ára 1 120 000 Ft, érkezése 2023. decemberben várható.

Ebben a cikkben pedig minden részletet megtudhatsz róla:

 

TOVÁBBI CIKKEK